Många frågor, få svar. Panelen på torsdagens #Sthlm Pratar bestod av Sören Eskilsson från Filadelfiakyrkan, Veronica Wolgast Karlberg från socialtjänstförvaltningen och Anders Lindberg från Aftonbladet. Foto: Andreas Jennische

Bitvis upprört på supersamtal om fattiga EU-migranter

Stadsbibliotekets samtal om fattiga EU-migranter i Stockholm lockade en liten men engagerad publik. Bitvis blev stämningen upprörd. "Sluta! Rasist!" skrek en åhörare till en annan.

  • Publicerad 19:57, 16 apr 2015

Sluta! Rasist!

Ett 20-tal engagerade stockholmare var på plats i Rotundan i Stadsbiblioteket på torsdagskvällen för att lyssna och delta i bibliotekets samtalskväll om EU-migranter i Stockholm.

Många frågor

Inledningen var stillsam men när publiken kom in med frågor hettade det till.

– När kommer staden att bli så civiliserad att man ställer ut bajamajor i lägren, och när kommer de att få elektricitet? undrade Sven Hovmöller från föreningen Hem som jobbar ideellt för att hjälpa EU-medborgare.

LÄS ÄVEN "Snart kan Rumänien hjälpa till"

– Varför ber ni inte frivilligorganisationer att ordna en campingplats om staden inte kan göra det själv, undrade en annan.

– Vad är det bästa man kan göra för de fattiga personer man passerar på gatan? frågade en tredje.

Frågorna var många men svaren från panelen var få.

Lugn och saklig

Veronica Wolgast Karlberg, samordnare för Stockholms stads insatser för EU-migranter, fick ta emot de flesta frågorna.

– Jag har en väldigt tacksam roll här ikväll, sa hon ironiskt.

Veronica Wolgast Karlberg undvek att gå i polemik. Hon förklarade att hennes jobb är att genomföra det som politikerna beslutat och att staden måste hålla sig till vissa lagar och regler.

LÄS ÄVEN "Socialborgarrådet flyr sitt ansvar"

I dag finns inga planer på att ställa ut bajamajor i tältläger eller planer på omfattande jobbprogram för EU-medborgare i Stockholm. Kommunallagen sätter gränser för vad Stockholms stad kan och får göra, förklarade hon.

– Man kan inte bo på platser som inte är avsedda att bo på, sa Veronica Wolgast Karlberg.

Kvinna i publiken kallades rasist

Efter en knapp timme tog en kvinna i publiken mikrofonen för att påpeka att ”tiggarna vid Odenplan har de modernaste kläderna och de senaste mobiltelefonerna” och därför bör ifrågasättas. Tiggeriet är organiserat och kriminellt, sa hon.

Hennes uttalande gjorde övriga delar av publiken upprörd. Sven Hovmöller från Hem skrek: ”Sluta! Rasist!”

Osanna fördomar

Anders Lindberg från Aftonbladets ledarredaktion och en av panelgästerna svarade med vänligare ton. Han riktade sig till frågeställaren och sa att alla journalister som fördjupat sig i sådana fördomar kommit fram till att de inte är sanna.

Tre citat från panelen

"Om man ska skänka pengar? En bra fråga. En idé kan vara att sprida information om de härbärgen som finns. Om man ska ge pengar eller inte är upp till var och en", sa Sören Eskilsson, vice föreståndare för Filadelfiakyrkan i Vasastan.

"Det här är inte enkelt. Det är inget som Stockholms stad kan lösa. Det är inget som Rumänien kan lösa. Vi måste se det här som ett gemensamt problem", sa Anders Lindberg, journalist från Aftonbladets ledarredaktion.

"Jag är stolt över det arbete som Stockholm gör i samarbete med frivilligorganisationerna men jag är inte stolt över hur det ser ut i Europa och att människor far illa", sa Veronica Wolgast Karlberg, samordnare för Stockholms stads insatser för EU-migranter.