Christian Jobrant, tf rektor på Björkhagens skola, visar en av kamerorna på väggen. Foto: Sacharias Källdén

Björkhagens skola sätter upp övervakningskameror

Efter perioder av skadegörelse och en del stölder sätter nu Björkhagens skola upp övervakningskameror. ”Mest bra” säger elever vi pratar med.

  • Publicerad 12:01, 14 mar 2019

Rektor och övrig personal på Björkhagens skola har ledsnat på återkommande skadegörelse i trapphus och korridorer. Ett problem har varit att obehöriga tar sig in på skolan efter att den har stängt för dagen, genom att lägga saker emellan i dörrarna, så att de inte låses.

– Det kan vara kottar eller pinnar. När de tagit sig in har det hänt att de slår de sönder saker och förstör, säger Christian Jobrant, tf rektor på Björkhagens skola.

Förebygga inbrott

Och när dörrar och ibland fönster står öppna går larmet, vilket betyder onödiga kostnader för skolan som måste betala larmbolaget som kommer dit, förklarar han. Andra skäl till att ha kameror är att förebygga stölder av elevers ägodelar, från korridorer och elevskåp, och inbrott.

– Vi har, liksom många andra skolor i staden, gjort en satsning på fler Ipads och datorer i undervisningen och då är också risken för inbrott större. Där kan kameror vara till hjälp, säger Christian Jobrant.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Information om de nya kamerorna har skickats ut till föräldrar och elever och hittills har det inte lett till någon särskild reaktion, enligt Christian Jobrant.

– De flesta säger att de tycker att det känns bra. Vi är medvetna om att det inkräktar på elevernas integritet, men syftet är ju inte att övervaka eleverna utan att förebygga brott, säger han.

Kostnad: 200 000 kronor

Totalt rör det sig om ett 15-tal kameror som nu sätts upp i trapphus och korridorer i skolans högstadiedel. För det betalar skolan cirka 200 000 kronor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Övervakningskameror blir allt vanligare på stadens högstadieskolor, enligt Maria Sundling, administrativ chef på Björkhagens skola. I Söderort har flera skolor valt samma väg, menar hon.   

– Vi slipper onödiga kostnader varje gång något går sönder, så på lång sikt är det en besparing, och de skolor som har kameror har märkt att det gör nytta, säger hon.

Elever som tidningen träffar tycker att det är mest positivt med övervakningskameror och tror att det kommer leda till mindre stök och skadegörelse i korridorerna.

Skolor i Söderort som har kamerabevakning

Bandhagens skola

Björkhagens skola

Bredängsskolan

Enskede gårds gymnasium

Fruängens skola

Kvickentorpsskolan

Sthlms hotell och restaurangskola

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Här är nya planen för Hemliga trädgården

Nyheter Fastighetsägaren vill bygga där kult-klubben låg i Kransen Den nya fastighetsägaren vill bygga ett sjuvåningshus i Kransen på platsen där kulturstället Hemliga trädgården huserade. Men planerna möter motstånd.måndag 25/3 19:50

SL:s besked: Då kan Stockholm city öppna igen

Nyheter Ny prognos efter trasiga rulltrappor för pendeltågen i södergående riktning Inga södergående tåg har kunnat stanna vid Stockholm city under dagen på grund av trasiga rulltrappor.måndag 25/3 19:15