Direkten. För somliga Björkisbor är posthämtning på Malmövägen inte längre en självklarhet. Foto: Alexander Kuronen

Björkisbor får hämta post i Kärrtorp

Omkring 600 hushåll påverkas när delar av Björkhagens postutlämning flyttar från Direkten till Kärrtorp Livs & Tobak. Beslutet har fått Björkisbor att gå samman i protest.

  • Publicerad 11:31, 6 nov 2019

– Jag upplever det som att folk upplever att det här är skit, och jag tycker det också, säger Erik Melin.

Han flyttade nyligen till Björkhagen. Tidigare bodde han i Hammarbyhöjden där han också var tvungen att promenera en bit för att hämta posten – på Direkten i Björkhagen.

Nu har PostNord kommit fram till att leveranstrycket är för hårt för butiken och bestämt sig för att öppna ett nytt utlämningsställe. Sedan den 30 oktober måste alla med postnummer 121 51 – cirka 600 hushåll – hämta ut sina paket och brev hos Kärrtorp Livs & Tobak på Fyrskeppsvägen.

600 hushåll berörs

För Erik Melin innebär det en ökad promenadtid på tio minuter enkel sträcka. För att få PostNord att dra tillbaka beslutet har han dragit igång en namninsamling. I skrivande stund har den 71 underskrifter.

– För min personliga del är det mest en komfortgrej, att jag vill ha min post så nära som möjligt. Men jag tänker på dem som blivit upprörda på riktigt, äldre människor och folk som har svårt att ta sig fram, som nu ska traska ganska långt över Nytorps gärde eller ta kollektivtrafik, säger Erik.

De 600 berörda hushållen kommer även fortsättningsvis att kunna hämta ut rekommenderade brev och försändelser med postförskott i Björkhagen. På Direkten tror man dock att det finns en risk att förlora tusenlappar när den provisionsbaserade postutlämningen delvis flyttas.

Dessutom menar man att PostNords medarbetare besökt Direkten när det varit högsäsong, och därför inte fått en rättvisande bild.

– Den dagen någon klagar, då har de rätt att hitta på ursäkter för att lasta av mig. Men alla är nöjda. Alla Björkisar fattar att det är högsäsong, alla vill ha sina klappar och Black Friday-varor, säger en som jobbar i butiken.

Så svarar PostNord

På PostNord är man tydlig med att man inte är missnöjd med hur Direkten skött posthanteringen, och att butiken kommer att ha fullt med paket i sina lador även nästa år. Däremot ser man en generell ökning av antalet paket i omlopp; nästa år väntas de volymer man ser vid högsäsong bli vardagsmat.

– Vi kan inte sitta still i båten och vänta på att det svämmar över, utan vi behöver förbereda oss, säger Mathias Olsson, PostNords chef för ombudsnätet i Sverige.

Angående den längre promenadsträckan för Björkisbor säger han:

– Det är klart att 800 meter som det är i det här fallet kan uppfattas som en olägenhet. Vi behöver titta i alla områden för att hitta det bästa möjliga alternativet.

Vad tycker du om att det startats en namninsamling mot det här beslutet?

– Vi lyssnar självklart på vad våra kunder tycker kring våra placeringar och öppettider med mera. Vi försöker i det längsta att tillgodose ett antal olika kundönskemål, men just i det här fallet har vi inget alternativ. Då gör vi det vi tycker är det bästa i den här situationen. Det är en rörlig materia, ändras butikerna i området så ser vi över det.