Björn "Linkan" Lindkvist missar sällan en hemmamatch för laget i hans hjärta - Järfälla HC. Foto: Mikael Andersson

Björn har hejat fram Järfälla HC i 42 år

Han har sett tränare och spelare komma och gå. Firat vinster och sörjt förluster. Efter 42 år är Björn ”Linkan” Lindkvists engagemang för Järfälla HC fortfarande lika stort.

  • Publicerad 16:13, 8 nov 2019

En tråkig fredagskväll 1977 blev startskottet på ett långvarigt brinnande engagemang. I 42 år har Björn “Linkan” Lindkvist tillbringat en stor del av sin tid nere i ishallen.

– Klubben hade bildats året innan, och i brist på annat att göra gick jag ner för att titta lite. Sedan dess har jag i princip bott vid rinken. Jag har plöjt igenom alla tränare och alla spelare. Till och med domarna är bundis med mig och kommer alltid fram och snackar, säger Björn "Linkan" Lindkvist.

Det krävs mycket för att han ska missa en hemmamatch.

– Det är inte många jag inte gått på. Har det hänt har det varit på grund av sjukdom, berättar han.

Även på ett mer personligt plan har Järfälla HC betytt mycket. När hans hustru gick bort 1999 tog klubben honom under sina vingar.

– Då såg de till att jag fick komma ner och hjälpa till som materialare, så att jag inte bara skulle sitta hemma och glo.

Fixar

Nu ordnar han så att rätt saker finns på rätt plats till matcher och till träningar, fixar, donar, och står i båset på både borta- och hemmamatcher.

– I början hjälpte jag till att tvätta också, men nu sköter grabbarna det själva, skrattar han och fortsätter:

– Det är fint att känna sig uppskattad och ha en gemenskap. Det är det här som håller mig igång.

Björn Lindkvist blev ett fan av Järfälla HC 1977. Foto: Mikael Andersson

"I början hjälpte jag till att tvätta också, men nu sköter grabbarna det själva", säger Björn, som ser till att allt finns på plats inför matcher. Här visar han hur klubbens nya slipmaskin fungerar. Foto: Mikael Andersson

Det här är Linkan

Namn: Björn "Linkan" Lindkvist

Ålder: 77

Troget fan till Järfälla HC sedan: 1977

Bästa minne från supportertiden: "I slutet av 70-talet vann vi mot Tranås och kvalade in till den gamla allsvenskan. Då var jag riktigt glad."

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt