Vallentuna församling bjuder in till öppet julfirande. Foto: Mostphotos

Bjuder in hundratals på julafton – Vallentunaföretag stöttar

Öppet julfirande på Mathiasgården av Vallentuna församling är uppskattat av både gästerna och volontärerna som hjälper till. Hundratals gäster förväntas komma.

  • Publicerad 19:07, 13 dec 2017

Sedan 1999 har Vallentuna församling haft öppet julfirande för alla som vill komma på julafton. Det är ett alternativ för de som inte har någon att fira med eller inte kan ordna ett julfirande hemma av olika orsaker. För Majken Öst-Söderlund, som är volontärsamordnare och Pilgrimsutvecklare, är det första gången.

– Jag tycker det ska bli jättespännande och hoppas kunna prata med folk som kommer. Vi är ju alla bara människor som längtar efter gemenskap, säger hon.

De senaste åren har omkring 200 personer kommit och firat jul tillsammans med Vallentuna församling och även i år tros lika många komma.

– Det både bra och dåligt. Det säger något om hur det är i dagens samhälle.

Öppet julfirande på julafton kl 12-17

Kl 11.00 Samling runt krubban i Vallentuna kyrka Kl

11.30 Vi öppnar lucka nr 24 i adventskalendern i Mathiasgården

Kl 12.00 Julbordet öppnar Kl 13.00 Allsång

Kl 13.30 Tomten kommer

Kl 15.00 Kalle Anka på TV Kl 16.00

Julbordet dukas av

Kl 17.00 Julbön i Vallentuna kyrka

Julbordet är öppet kl 12-16, det går utmärkt att komma när som helst under den tiden. Mathiasgården är öppen tills julbönen börjar. Anmälan till expen: 08-511 862 40.

Men julfirandet är mycket uppskattat och Majken berättar att hon vet att folk brukar vara väldigt tacksamma för det gemensamma firandet och att stämningen är fin bland såväl volontärer som gäster.

Många vill hjälpa till under julen

För att förbereda inför julfirandet hjälper drygt ett tjugotal volontärer till med att skala potatis och ordna julbordet, slå in presenter och pynta. Det är en populär tid för folk att hjälpa till och volontärarbeta.

– Människor är trötta på all hysterisk konsumtion, på materialismen och individualismen. Många längtar efter mer äkthet och gemenskap. På det sättet blir det lockande både att hjälpa till som volontär och att komma som gäst till ett öppet julfirande, säger Majken.

Barnen är i centrum för firandet och det kommer finnas en tomte på plats som delar ut julklappar och Kalles Jul kommer att visas på tv.

– Julfirandet kommer såklart vara alkoholfritt och det kan vara skönt för den som kanske växt upp med jular där folk druckit lite för mycket.

För att få ihop julfirandet har lokala aktörer varit med och skänkt mat, bröd, blommor och julklappar till både barn och vuxna. Sista dagen att anmäla sig som volontär är fredag 15 december.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52