Fokus. Alvar Björnsson påpekar att man måste träna för att bli bra. Foto: Mikael Andersson

BK Runan formar en ny generation bowlare

Varje torsdag är barnen i Vallentuna välkomna ner i bowlinghallen för att slå några slag. Målet är att fler unga ska fatta tycke för sporten, oavsett om man vill tävla eller bara ha kul.

  • Publicerad 16:56, 4 apr 2019

I hallen är ljudvolymen hög. Förståeligt, med tanke på att ett tjugotal barn är här för att spela – vissa tränar inför nästa match och andra vill bara se sina färgglada klot få käglorna att bullra.

Åldrarna på barnen som spelar varierar, vissa är bara fem år. Alvar Björnsson, 13 år, Eskil Lind, 9 år, William Gruber 13 år, och Felix Möller, 11 år, turas om att kasta kloten. Varje gång det går bra ger de varandra en dubbel high five.

– Vi spelar en timme ungefär. I början var det svårt när man inte var så bra, men nu har man lärt sig en del. För att bli bra måste man träna, berättar Alvar.

Felix har spelat i lite mer än ett halvår och tävlat i flera matcher.

– Jag spelade med mina föräldrar på höstlovet, och sen skaffade jag ett eget klot. Idag spelar jag minst två gånger i veckan, berättar han.

Vad har du för bowlingtips?

– Om man vill skruva klotet är det viktigt att handen kommer bakom klotet, att man inte bara kastar med fingrarna, säger Felix.

Eget klot. Wilma Filling Blom hade bowlingkalas i hallen för några veckor sedan, och barnen tyckte det var roligt. Foto: Mikael Andersson

Pepp. BK Runan har en nystartad ungdomssektion. Stämningen är på topp, här ger Felix Möller en high five till William Gruber. Foto: Mikael Andersson

Vill involvera unga

Efter en tid i Täby är Vallentunas bowlinglag BK Runan tillbaka på hemmaplan. Bowlinghallen i centrum har renoverats och fått nya tävlingsmaskiner som är godkända av Svenska Bowlingförbundet. I höstas bestämde sig Tony Bodin, som jobbar i hallen som maskinansvarig, för att dra igång en ungdomssektion. Varje torsdag klockan 16.30 är det därför möjligt för barn att komma och testa på att slå ner käglorna.

– Det här är helt enkelt ett billigt alternativ, den som vill kan komma ner och testa bowlingleken, alla är välkomna, berättar Tony, som kommer vara ungdomsledare i föreningen.

Tidigare har det bara funnits möjlighet för vuxna att vara med i BK Runan, men nu ska även barnen involveras. En anledning till det är enligt Tony att Svenska Bowlingförbundet vill få fler unga att börja spela.

– Det finns alla nivåer här, och det viktiga är att barn har roligt, de som blir bäst är de som får leka fram det, säger Tony.

"På väg åt rätt håll"

För tillfället spelar barnen hemmamatcher i lag, och resultatet skickas sedan in till förbundet. Men i höst är det tänkt att ungdomslaget även ska åka iväg på matcher.

– Det är inte många sporter där du kan möta alla åldrar på samma grunder, det är en individuell sport som är hyfsat lätt att utöva.

Han menar att framtiden för bowlingen ser ljus ut.

– Det är en annorlunda sport som passar de som inte vill spela fotboll till exempel, och så är det alltid bra väder i hallen, lägger han till och ler.

Tony Bodin berättar att det kan vara upp emot 20 till 26 barn som kommer på träningarna.

– Ryktet går mellan kompisarna och i skolan, och varje vecka är det någon ny som kommer. Det känns som vi är på väg åt rätt håll, idag har vi sex juniorer i föreningen, det ska vi försöka öka upp.

En annan som har ett eget klot, där hålen är borrade speciellt efter användarens fingrar och där man själv får välja motiv, är Wilma Filling Blom, 8 år. Hon hade kalas i hallen för några veckor sedan och berättar att kompisarna tyckte det var roligt att bowla.

– Jag har gjort två strikes idag. Mitt tips är att om man vill ha en spärr måste man göra en skruv, säger Wilma.

Ungdomsledare. Tony Bodin berättar att alla barn är välkomna på torsdagar för att spela. Foto: Mikael Andersson

BK Runan

Grundades 1974

Hemmaplan: Vallentuna Bowling

Antal medlemmar: 47 licencierade spelare, där 6 av dem är barn. Medlemmarna har olika åldrar och är på olika nivåer spelmässigt.

Deltar i seriespel med tre lag: A-laget, F-laget och B-laget.

Varje torsdag klockan 16.30 till 17.30 kan barn i åldrarna 5 till 16 komma och spela, oavsett om man är med i föreningen eller inte. Ett gratis prova-på-tillfälle, sedan kostar det 50 kronor per gång.

Henriks spel tar Mörbyeleverna ut på äventyr i skolan

Nyheter "Ville hitta ett nytt sätt att få klassrummet levande" Hallå där, Henrik Isacsson, SO-lärare på Mörbyskolan! Du har gjort dataspelet Escape Room till dina elever – varför då?tisdag 25/6 16:57

Hägernäsbor vill se bibliotek i centrum

Nyheter "Vi tror att det skulle skapa en mötesplats" Nu vill en grupp Hägernäsbor skapa en nya mötesplats i centrum – genom att flytta det lilla biblioteket från Hägernässkolan till Radarvägen.tisdag 25/6 16:26
Stockholm Direkt