DAGVATTENDAMMAR. Väsbyborna vill ha vatten i centrala Väsby. Det visade de medborgardialoger som kommun haft inför uppförandet av Blå parken. Foto: Charlotte Arwedsson

Blå parken i centrala Väsby tar form

Lekplats, stor gräsplan och dagvattendammar. Blå parken i centrala Väsby börjar ta form. Men det finns en oro för säkerheten kring dammarnas bryggor.

  • Publicerad 08:16, 12 sep 2019

Den nya parken i Fyrklövern söder om Väsby centrum börjar ta form. Snart läggs gräset på den stora sandytan, lekplatsen är så gott som klar och i den norra delen av de fem dagvattendammarna med regnvatten är bryggorna på plats.

Men närheten mellan lekplats och dagvattendammar har även skapat oro för drunkningsolyckor. Nu har en privatperson hos polisen begärt tillsyn enligt ordningslagen.

"De nya bryggorna saknar skyddsanordningar som kan förhindra att barn eller vuxna ramlar ned i dagvattendammarna. Kommunen måste ta sitt ansvar och se till att dagvattendammarna inhägnas med ett barnsäkert staket, som en glasvägg", står det bland annat.

I begäran tas ett exempel upp: "Tänk er en småbarnsmamma som sitter på en bänk vid bryggan och koncentrerar sig på sin mobiltelefon samtidigt som hennes tvååring i ett obevakat ögonblick faller från bryggan ned i den grumliga dagvattendammen."

Förstår oron

Alarik von Hofsten, projektledare för Fyrklövern, kan förstå oron men påpekar också att parken inte är färdig än.

– Det kommer att finnas avåkningsskydd och räcken där det verkligen behövs, så att inte barnvagnar och rullstolar kan åka över kanten.

Enligt Alarik von Hofsten anser kommunen att nackdelarna överväger fördelarna med att stängsla in alla öppna vattenytor och dammar eftersom det kan ge en falsk trygghet.

– När man har barn kring vatten måste man alltid vara uppmärksam, säger han.

Runt lekplatsen, som bland annat omfattar en båt, klätterställning, gunga och vattenlek, kommer det att bli ett staket. Runt bron vid sidan av bryggorna byggs cirka en meter höga räcken. Vid kanten ner mot dagvattendammen blir det växtplantering, som också utgör ett skydd ner mot vattnet.

– Man har ju inte staket runt en badplats, som också är ett högriskområde, säger Alarik von Hofsten.

Nödstegar vid bryggorna

Dagvattendammarna, som är 1,40 meter som djupast, kommer att ha nödstegar vid varje bryggsektion, om någon skulle ramla i.

Projektledare Kenneth Ledin berättar att de ser över behovet av kontrastmarkeringar för nivåskillnaderna på bryggan.
– Där ska vi föra en diskussion med Funktionsrätt Väsby om bästa utformning.

Bro med räcken

Över dammen löper även en bro som är en del av Blå stråket som kopplar ihop centrum med den nya bebyggelsen fram till Husarvägen. Den bron kommer att ha räcken på båda sidor.

– Väsbyborna har i medborgardialoger och fokusgrupper efterfrågat närheten till vatten i centrala Väsby. Förutom de säkerhetsanordningar som redan nämnts kommer det även att finnas många ögon på dammarna, eftersom det byggs bostäder runt parken.

Blå parken

Park under uppbyggnad i centrala Väsby.
Ingår i området Fyrklövern.
Omgärdas av gatorna Arkadstråket, Drabantgatan, Fyrklövergatan och Blå gatan.
Ska vara färdig i maj 2020.

Består av: Dagvattendammar, bryggor, bro, gräsyta, lekplats, boulebana och gångstråk. Under gräsytan finns en dagvattenreservoar, där regnvatten också samlas upp.

Utsmyckning: I parkens södra del kommer någon form av hyllning till rockgruppen Europe att uppföras. En stor vattenfontän i gjutjärn planeras också i parken.

Vid Fyrklövergatan kommer 110 lägenheter och 40 seniorlägenheter att byggas.
 

BRYGGOR BYGGS. Bryggorna i Blå parken är under konstruktion. De kommer dock inte att ha några staket, vilket fått en privatperson att reagera eftersom lekplatsen byggs så nära. Foto: Charlotte Arwedsson

Fler nyheter i Vi i Väsby

Väsbys energi tröt i Piteå

Nyheter Tappade 3–1 till förlust i sudden death Väsby Hockey dukade för tre poäng i söndagens bortamatch mot Piteå, i motsats till dagen innan blev dock tredje perioden den tyngsta. Piteå HC vände och vann i sudden death, 4–3.söndag 19/1 19:10

Väsby vände 0–2 till 3–2 mot Teg

Sport Oliver Horrsell avgjorde i sudden death Backen Oliver Horrsell ordnade extrapoängen för Väsby Hockey i lördagens bortamatch mot Teg. Från egen zon svarade han för en spelvändning, två mot en och avslutade utan assistans till 3–2 i sudden...lördag 18/1 19:30

Här fyndar du i Upplands Väsby

Nyheter Fattiga januari – då kan du shoppa på loppisar och second hand Kläder, prylar, möbler – allt kan du hitta second hand i Väsby. Många tänker "hållbart köpande", men för andra är fattiga januari den månad då plånboken ekar som tommast. Vi i VäsbyDirekt listar fem...fredag 17/1 16:09
Stockholm Direkt