Bläck som bryter machokulturen

Soledad Aznar Rodriguez är en av få öppet lesbiska tatuerare. Under veckan gästspelar hon på Bläck i Vasastan. "Som tatuerare i Spanien befinner man sig i en macho, heterosexuell miljö" säger hon.

  • Publicerad 09:14, 31 jul 2015

På tatureringsstudion Bläck vid Odenplan håller Soledad Aznar Rodriguez på att förbereda inför dagens första kund. Hon är en av få öppet lesbiska tatuerare och vanligtvis arbetar hon i Barcelona men under Pride gästtatuerar hon i studion.

– Det här kommer att bli en medelstor, gammal klocka i mer traditionell stil, säger hon och plockar fram lite skisser vid på ett bord.

Soledad, eller Sole som hon kallas, berättar att tatueringsstudior i Sverige skiljer sig markant från dem i Spanien.

– Här är allt så öppet. I Spanien har vi lagar som gör att vi bara får tatuera i små boxformade, sterila utrymmen. Det här är så mycket trevligare. Då kan kunderna prata med varandra och man blir friare i hur man inreder. Vi får inte ens ha tavlor i studiorna!

Innan Sole kom till Bläck var hon tre dagar på tatueringsstudion Skäggiga Damen i Bagarmossen. Under tiden i Sverige har hon hunnit känna av lite skillnader i tatueringsmiljön även rent strukturellt.

– Som tatuerare i Spanien befinner man sig i en macho, heterosexuell miljö. Under senare år har visserligen fler konstnärer och designers även börjat tatuera och det gör att det så smått öppnar upp sig lite. Det är inte längre en stängd klubb. Men jag upplever det som mycket mer öppet här. Det gör mig glad, säger hon.

Förberedelserna är klara och kunden ska äntligen få se skisserna. Sedan kan allt ändras och Sole kanske får rita om allting.

– Men det är så det ska vara. Jag gör det här för kunderna som sedan ska bära min tatuering på sin kropp hela livet. Då måste man kunna anpassa sig.