Tillsammans. Många kom till onsdagens manifestation på Blackebergs torg. Foto: Ida Hansen

Blackeberg slöt upp i en manifestation mot våldet

Efter söndagens dödsskjutning i Blackeberg samlades ett hundratal personer på torget under onsdagen för en manifestation mot våldet. Ett sätt att markera genom gemenskap, menar arrangören.

  • Publicerad 15:21, 4 jul 2019

Klockan var strax innan 23 på söndagskvällen när en man i 25-årsåldern sköts utanför ett flerbostadshus i Blackeberg. Han avled senare till följd av sina skador.

Skjutningen var en av tre samma kväll, de andra två skottlossningarna skedde i Sollentuna och Järfälla.

Två döda efter flera skjutningar i nordvästra Stockholm

Dagen efter bestämde Nätverket Västerort att ordna en manifestation på Blackebergs torg för att gemensamt gå samman och markera att våldet är oacceptabelt.

– Både individer och lokalsamhället i stort drabbas av dödsskjutningarna och det dödliga våldet. Många undrar vad det är som pågår i världen, säger Ida Hansen.

Många stannade kvar efteråt

Ett hundratal personer kom till manifestationen som hölls vid 17.30 på onsdagen och pågick i en halvtimme. Flera tal hölls och en cellist spelade ett stycke musik för åhörarna.

– Det var väldigt lyckat, överlag fick vi fram vårt budskap om att den här utvecklingen är oacceptabel. Vi förväntar oss en politisk handlingskraft mot våldet mot unga män, säger Ida Hansen.

Även polis, lokalpolitiker och representanter från stadens krisgrupp fanns på plats, och efter manifestationen stannade många kvar för att prata både med arrangören och med varandra om vad som hänt.

– Det var en respektfull och samlad stämning, på plats fanns anhöriga till den skjutne och även anhöriga till barn som tidigare blivit ihjälskjutna i Västerort. Så folk var måna om att visa respekt för situationen.

Planen: Så ska staden agera efter skjutningar

Musik. En cellist spelade ett stycke för åhörarna. Foto: Ida Hansen