Ljudkonst. Ljuden i Blackeberg ska spelas in för att sedan bli en del av en föreställning på Bio Kaskad i april. Foto: Mikael Andersson/Ylva Bergman

Blackebergs vardagsljud blir till konst

I mitten av mars anordnas flera workshops på Blackebergs bibliotek på temat ljud. I april kommer materialet sedan spelas upp i form av en föreställning på Bio Kaskad.

  • Publicerad 11:30, 27 feb 2020

Hur låter det när brevlådan töms eller när grannen går över grusvägen? Det vill röstcoachen och Blackebergsbon Elisabeth Wärnfeldt ta reda på. Tillsammans med tonsättaren Leif Jordansson och ljuddesignern Ricardo Atienza kommer de anordna tre workshops på Blackebergs bibliotek där vem som helst får vara med.

– En grupp väljer en liten del av exempelvis torget, sedan använder de sin telefon för att spela in ljuden där, filmar detaljer eller vyer, och samlar ord att skriva ned. Sedan sätter man ihop detta, och gör då konst av en plats, berättar Elisabeth Wärnfeldt.

Föreställning om närmiljön

Efter de tre workshopsen kommer deltagarnas material sättas ihop till föreställningen Nora i Blackeberg, som handlar om hur en ung kvinna hittar en röst i Blackeberg. Föreställningen visas den 24 och 25 april på Bio Kaskad. Elisabeth Wärnfeldt är förväntansfull och tycker att det är viktigt att göra något av sin närmiljö.

– Tänk att tunnelbanan har kommit in till Blackeberg, och upp kommer 15-20 människor. Alla har bråttom men går i olika takt, hur låter det? Det blir en otroligt häftig samrytm.

Elisabeth Wärnfeldt påpekar att vem som helst kan delta i workshopsen, allt som krävs är en mobiltelefon.

– Alla kan delta, ljud är ett språk alla förstår, och i vårt samhälle behöver vi odla gemenskap. Det händer mycket här, vi vill ta tillbaka orten från de svarta rubrikerna om mord och narkotika, tillbaka till oss som bor och lever våra liv här, säger hon.

Att göra ljudkonst av en plats

Den 12, 14 och 19 mars hålls workshops på Blackebergs bibliotek. Då bestämmer man en plats i Blackeberg man vill utforska, anteckningsblock finns att låna på biblioteket.

Den 24 april är det sedan vernissage och uppvisning av föreställningen Nora i Blackeberg på Bio Kaskad. Föreställningen visas även den 25 april.

Anmälan till workshopsen görs på bibliotekets hemsida. Det går även att ringa på 08-508 30 655 för eventuella frågor.