Foto: Mostphotos

Blåljus: Metallstölder senaste "trenden" inom tjuveriet

Över sju ton metall har stulits de senaste dagarna i Enköping. – Det tycks finnas någon som köper upp för att sälja vidare, säger Jonas Rickeborn på polisen. Bland övrigt blåljus finns ett udda bedrägeriförsök, en dubbel bilbrand, laserattack samt en skadegörelse där föräldrar gick in och tog ansvar.

  • Publicerad 15:16, 19 aug 2020

Tallbacksvägen

Måndag 13.15

Bilbrand. Två bilar antändes mitt på dagen då en bil inte startade och den skulle startas med hjälp av startkablar från en annan bil. En privatbil blev helt utbränd och en firmabil utbränd i fronten. Inga misstankar finns om brott och ingen spridningsrisk förelåg.

Märsön

Juli

Brott mot fiskelagen. Brott som handlar om droger, cyklar och bilar brukar fylla den här spalten. Fiskebrott är desto mer ovanligt. Det beror bland annat på att de inte upptäcks så ofta, mörkertalet tros vara stort. Men sedan Västra Märsöns tomtägarförening uppmärksammat att nät fanns utlagda i vattnen vid Märsön kom fiskerikonsulent till platsen och konstaterade att nät olovligen lagts i där. Nätet hade dessutom för små maskor. Nätet kon-fiskerades, dess ägare är okänd.

Enköping

Helgen

Bedrägeriförsök. En Enköpingsbo la ut sin mobiltelefon för försäljning på Blocket. Hon kontaktades av en annan kvinna som ville köpa. De kom överens om priset, 1.538 kronor. Fast köparen sa att det inte gick att skicka och påstod att säljaren behövde höja sitt tak för hur mycket hon kunde ta emot med swish. Den tänkta köparen "hjälpte" säljaren med detta.

Dagen efter fanns pengarna på kontot, det var bara ett fel; säljaren hade inte fått in 1.538 kronor på sitt konto utan 15.038 kronor.

Hon ringde tillbaka och meddelade att köparen satt in för mycket. Fast innan hon förde över mellanskillnaden, c:a 13.500 kronor kollade hon en gång till. Då visade det sig att pengarna som kommit in var överförda från ett av hennes egna konton.

Jonas Rickeborn, samordnare vid polisen i Enköping, säger:

– Den här typen av bedrägeriförsök har vi inte stött på tidigare.

Baltzar von Platens gata

Helgen

Stöld. Fem ton koppar stals från ett recyklingföretag i helgen. Tjuvarna tog sig in genom att klippa ett hål i stängslet. Eftersom de tog sig ut med stöldgodset samma väg tros de ha varit flera. Då koppar priset är 51 kronor per kilo blir värdet på det stulna över en kvarts miljon kronor.

Polisen har vid teknisk utredning säkrat en del spår, bland annat hade en kniv lämnats kvar på platsen av tjuvarna.

Även Martin&Servera har haft påhälsning av metalltjuvar. I torsdags körde en liten vit skåpbil in på området och lastade in sex truckbatterier som tillsammans vägde över två ton och åkte därifrån utan att stoppas.

Jonas Rickeborn vid polisen säger:

– Det har varit många metallstölder på senaste tiden, det tycks finnas någon som köper upp för att sälja vidare.

Åkerbyvägen

Torsdag-måndag

Stöld. En 20 år gammal bil lämnades på en bilverkstad för att repareras förra veckan. Den ställdes då upp på parkeringsplatsen utanför. När personal skulle åtgärda felen på bilen upptäcktes att både katalysator och Lambdasond från bilen.

QStar Örsundsbro

Måndag kl 23

Skadegörelse. En bilägare fick vindruta och bakruta på sin bil förstörda under måndagen. Då bilägaren själv fick kontakt med de pojkar som begått dådet kom de överens om kompensation och att ärendet inte skulle tas till åtal.

Västerleden

Tisdag kväll

Försök till misshandel. För 5-10 år sedan var bruket av grön laser ett stort problem i Enköping. Nu är det betydligt mer ovanligt, men på tisdagskvällen besköts en person i sitt fordon med grön laser. Den träffade inte direkt i ögonen, men var nära och brottet bedöms som försök till misshandel.

De är på jakt efter att hjälpa fler

Nyheter Med 200 000 kronor i kassan vill den nystartade föreningen Victoria göra gott. – Vi vill att alla ska ges samma chans i livet att utvecklas till sitt allra bästa jag, säger Arne Wåhlstedt, ordförande.fredag 18/9 11:42

Stöld på ICA Maxi funkar inte

Nyheter Två stölder kunde avslöjas på ICA Maxi under torsdagen. I båda fallen var det vuxna personer som försökte ta med sig varor utan att betala – men som upptäcktes och stoppades då de gick ut.fredag 18/9 10:33