Foto: Mostphotos

BLÅLJUS: Ny bedrägerimetod och flera stölder

Ständigt kommer bedragarna på nya sätt att lura till sig pengar. "Din lånebil är klar"-metoden, till exempel. Dessutom Blåljusrapport: stölder av diesel, skyltar och verktyg samt ett bedrägeri.

  • Publicerad 11:18, 15 jan 2020

Enköpingsbon fick ett meddelande: "Din lånebil är klar att hämta". Den kontaktade ringde upp och förklarade att någon lånebil hade han inte beställt.

Och det är här vi kommer till bedrägeriets nyckelpunkt.

För svaret som den Enköpingsbon fick var ungefär: "Oj då, då har någon försökt lura dig, ring till den här säkerhetsfirman på det här numret".

Nu var Enköpingsbon smartare än så och gick inte på bluffen.

Jonas Rickeborn på Enköpingspolisen förklarar:

– Det här har skett på flera andra platser i Sverige, där har personen ringt upp den så kallade säkerhetsfirman, NSS Sverige är ett namn de använt, och där blivit uppmanad att logga in med bankkod.

Fredag kväll

Magasinsgatan

Stöld. Vid hundrastgården på Magasinsgatan har det suttit en regelskylt och en rastklocka tills i fredags. Då skruvades de ner och togs därifrån.

Söndag-måndag

Torstuna

Inbrott och stöld. Verktyg för omkring 100.000 kronor stals från en arbetsbod på en tomt i Torstuna någon gång mellan söndag kväll och måndag eftermiddag. Lås hade brutits upp och en ospecificerad mängd verktyg stulits.

Fredag-tisdag

Slalomvägen

Dieselstöld. 150 liter diesel har stulits från ett byggföretag nära Bredsandsvägen mellan fredag och tisdag.

Nyårsdagen

Enköping

Bedrägeri. Enköpingsbon hittade en mobiltelefon på nätet och önskade köpa den. Priset bestämdes till 3.500 kronor. Enköpingsbon swishade pengar, men någon telefon kom inte. Snart fanns inte heller någon som svarade på det nummer dit pengarna swishats.

Tekniska problem – Vårdguidens provsvarstjänst ligger nere

Nyheter Tekniska problem gör att invånare i Region Uppsala för närvarande inte kan ta del av sina provsvar via e-tjänsten Journalen på 1177 Vårdguiden. Felet som är nationellt har pågått sedan i tisdags. –...torsdag 6/8 14:55

Satir i bygdegården

Nyheter Vandringsutställningen ”Vässa pennan” är på turné genom Sverige. I veckan stannar den till på Österundagården utanför Enköping.onsdag 5/8 9:01