Foto: Mostphotos

BLÅLJUS: Tacka hunden (och vittnen) för att BMW-tjuvar på Korsängen kan vara fast

Vaken allmänhet är en stor hjälp för polisen. God polisintuition också. Helgen gav exempel på båda delar.

  • Publicerad 14:16, 25 maj 2020

Salavägen

Måndag 01.45

Cykelstöld. En Enköpingsbo som cyklade på Salavägen vid kvart i två på natten till måndagen på en guldfärgad damcykel stoppades och kontrollerades av polis. Cykeln, värd omkring 8.500 kronor, visade sig ha stulits från Drottninggatan. Cyklisten är misstänkt för stöld alternativt häleri.

Riksväg 55, Örsundsbro

Lördag kl 16.

Stöld. Ibland får polisen tips, ibland vet de genom inre eller yttre spaning vem de söker efter. Och – ibland är det bara helt vanlig polisintuition som gör att lagbrytare åker fast. Så var det på lördagseftermiddagen i Örsundsbro.

Polis stoppade en personbil på väg från Uppsala mot Enköpingshållet med en aning om att något var fel. Kvinnan som körde visade tecken på att vara narkotikapåverkad och när poliserna tittade in genom bilfönstren såg de en mängd kläder i bilen.

Husrannsakan gjordes i bilen och det visade sig att kläderna fortfarande satt på galgar och i flera fall hade prislappen kvar.

Varorna tros ha stulits i Uppsala.

Kvinnan är i 55-årsåldern och bor i Västmanland. Hon greps och anhölls senare.

Westerlundska Gymnasiet

Lördag 8.45

Stöld. Än en gång kunde allmänhetens tips hjälpa polisen då en man på lördagens morgon tog lampor modell större ur belysningsstolpar som ligger vid en barack på baksidan av Westrlundska gymnasiet. Mannen, en enköpingsbo i 50-årsåldern, gick mot Coop och kunde stoppas av polis. Då hade mannen fortfarande lamporna på sig. Han frigavs efter förhör.

Lillsidan

Lördag 02.30

Sabotage mot blåljusverksamhet. Poliser under arbete i en lägenhet på Lillsidan hade under natten till lördag parkerat polisbilen utanför. Då de kom tillbaka var ett baklyse förstört och de kunde se att glasflaskor och annat kastats mot bilen.

Husby-Sjutolft, Hjälstaviken

Natt fredag-lördag.

Stöld. Tre båtmotorer stals mellan fredag kll 22 och lördag kl 10 från tre olika båtar i Hjälstaviken. Två av båtarna hittades flytande en bit bort från kajen. Tjuvarna hade även varit inne i I en fjärde båt. Där hade ett batteri stulits, men det lämnades kvar i en annan båt.

Korsängen

Fredag 02.30

Stöld alt förberedelse till stöld. Vaksamma vittnen såg två män smyga omkring i Korsängen och känna på bildörrar. Vittnena ringde polisen och därmed tog ett nattligt Korsängsdrama sin början.

Polisen anlände med flera bilar. De två männen, EU-medborgare i 25-årsåldern, gjorde sitt bästa för att komma undan, men då polis bevakade vägarna därifrån sökte de skydd i ett gömsle.

Det gick bra för dem – tills polis med hund kom till platsen.

Hunden spårade från platsen där de blivit sedda över flera tomter och på vägen hittades handskar och annat som tydde på att de planerade någon typ av stöld eller inbrott.

Efter en timme var de två fast, hittade i en buske.

De greps och sitter nu häktade. De misstänks ha begått en rad bilinbrott mot framför allt BMW- och Mercedesbilar där de stulit instrumentbräda och elektronisk utrustning. Polisen tror att de ingår i ett internationellt nätverk som riktar in sig på att stjäla ur bilar.

Klockan nio på morgonen ringde en person boende i närområdet och kunde berätta att han haft inbrott i sin BMW under natten och att tjuvarna tagit ratt och airbag. Dessa är dock int återfunna än.

De två männen är häktade misstänkta för stöld eller förberedelse till stöld.

– Väldigt vaket av vittnen att se vad som höll på att hända och kontakta oss, säger Jonas Rickeborn på Enköpingspolisen.

EnköpingDirekt starkare i höst

Nyheter EnköpingDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och det kommer...söndag 5/7 7:46

Sommarstängt

Nyheter Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46