VÅRSOL. Vi spenderade en timme i Drottningholms slottspark och träffade på trädgårdsmästare, hundar och historier. Foto: Mikael Andersson

Bland hundar och historia på kunglig mark

Solsken, fågelliv och avtryck från hundar, trädgårdsmästare och en hel hög kungligheter. Ungefär så ser en timme i Drottningholm ut. Var borde vi bege oss härnäst i vår serie "En timme i"? Mejla tips till vasterort@direktpress.se!

  • Publicerad 15:19, 28 feb 2020

Foto: Mikael Andersson

10.00 Hundkul på ön

Jenny Ström från Stenhamra går till hundön flera gånger i veckan med sina hundar Tessla och Ines. Paviljongen som står mitt på ön invigdes på kungens födelsedag förra året. Under bygget av paviliongen träffade Jenny Ström kungen flera gånger: "Han var här nästan varje dag runt den här tiden på morgonen. 'Åh hoppas hon är snäll nu' tänkte jag när min hund skulle leka med hans. Som tur var gick det bra".

Foto: Mikael Andersson

10.10. Vårliga strömmar

Hundön är omgiven av stängda grindar och vatten (eller svag is) så att hundarna kan springa lösa. Jenny Ströms Tessla letar efter möss i strandkanten. "På helgerna är det fullt med hundar här men finns det ingen att leka med brukar Tessla jaga möss. När hon hittar en äter hon upp den", berättar Jenny Ström.

Foto: Mikael Andersson

10.20. Trädgårdar med historier

Vid lindarna i engelska parken står trädgårdsmästaren Sara Morales Gustavsson och krattar. Tidigare klipptes rotskotten men nu är planen att de ska få växa upp. "De ska bli gröna korridorer, som leder till olika rum i parken", säger Sara.

I Drottningholmsparken har få saker tagits bort när trädgårdstrenderna förändrats. Istället ligger barockträdgård, boskéer, lustgårdar och öppna ängar sida vid sida.

"När man vandrar genom parken rör man sig genom olika hundratal. Under alla tidsepoker utvecklas parken. Som de trädgårdsrum som vi nu skapar, under den korta tid i historien som vi har att värna om den här platsen", säger Sara.

Foto: Mikael Andersson

10.45. Karamell-slott

Kina slotts fasader lyser lite extra rosa i februarisolen. Slottet gavs i födelsedagspresent till drottning Lovisa Ulrika från hennes man Adolf Fredrik. Slottet byggdes inne i stan och skeppades sedan i delar ut till Drottningholm där de sattaes ihop. Att det snickrades på något nere i de bakre delarna av parken ska drottningen inte ha upptäckt förrän hon på sin födelsedag överaskades med guldnycklarna till slottet från sin son Gustaf III utklädd till kinesisk prins.