Följ med oss under en timme i Högdalen och möt bland annat Elisabeth, Naomie och Ibrahim Jabang. Foto: Sacharias Källdén

Bland rosor, hoppborgar och rullatorer

Vår fotograf Sacharias Källdén spenderade en timme i 50-talsförorten Högdalen och hittade konst, duvor och ett par som bott här sedan första husen byggdes.

  • Publicerad 16:50, 6 aug 2019

13.00 "Uppväxter"

Tunnelbanestationen invigdes den 3 november 1957 men fick inte sin konst förrän 2002. Här syns Birgitta Muhrs två och en halv meter höga bronstulpaner som fick namnet "Uppväxter".

13.15 Rörelsefestivalen

Vi skrev i våras om fritidspedagogerna Issam Hariri och Alexander Rokas initiativ till en festival för områdets kids. Nu är den igång! Fältet bredvid tunnelbanan, nära Bandhagens parklek, är fullt av olika prova-på sporter fram till fredag. Några som hittat hit från Stureby var Elisabeth och Ibrahim Jabang med Naomie, som precis hoppat loss i hoppborgen.

– Fantastiskt bra! Det är viktigt att ungarna får röra på sig och det här är en bra introduktion till olika sätt att göra det på, säger Ibrahim Jabang. Elisabeth håller med att "det ger en möjlighet till alla".

13.20 Fåglarnas centrum

Det är svårt att komma till Högdalen utan att lägga märke till alla duvor som flyger omkring. Utanför fiket har någon nämligen sett till att de känner sig minst lika välkomna som människorna. Det ryktas också om en "fågelkvinna", som brukar sitta och mata fåglarna och då ha flera av dem sittandes på armar, axlar och huvud. Här älskar vi fåglar, helt enkelt!

13.35 "Det finns inga som bott här längre än vi"

Karin och Gösta Lorentzén har ingen anledning att åka utomlands. På sin balkong (som de står under) sitter de nämligen ofta och blickar ut, och de känner sig genuint nöjda. "Det är bättre än medelhavet" säger Gösta. Här har de bott sedan stadsdelen byggdes 1954, redan innan tunnelbanan var klar, och de kunde köpa sin bostadsrätt för bara 1545 kronor. Karin berättar: "Vi tycker själva att vi är duktiga som bott här i alla år. Jag har fött tre barn här och sett dem växa upp och bli fina människor. Alla mammor som bodde här var hemma med sina barn, det var inte tal om något dagis. Vi hade en sådan gemenskap. Och kom det lastbilar som körde fel så skällde vi ut dem!"

13.44 Walkin’ To Missouri

Ett industriområde i Söderort eller i amerikanska södern? Högdalens industriområde har verkligen en egen charm, och byggdes klart på 70-talet för att ge jobb åt de som bodde i området. På ett av taken syns texten "PROL", vilket var den första fabriken som flyttade in.

14.00 "Det är något fridfullt med berg"

Jakob Vestberg och Leonela Lilja tog en promenad från Gubbängen där de bor upp på Högdalstopparna, för att göra slut på krafterna på lilla Findus, 1,5 år. Det är första gången de besöker berget. "Det är hur fint som helst här uppe. Det är konstigt att det inte finns bänkar bara, som bjuder in till att sitta en längre stund. Utsikten är fantastisk, man ser hela Söderort härifrån" säger Leonela.

Utsikten från Högdalstoppen.