Vi tog en timmes vandring i Fredhäll. Foto: Sacharias Källdén

Bland skejtare, tigrar och astronauter

Har du koll på Fredhäll? Kungsholmens sömniga lilla kusin, söder om Drottningsholmsvägen. Vi flanerade långsamt i en timme, från Fredhällsparken bort till Tranebergsbron. Det här stötte vi på.

  • Publicerad 19:30, 28 mar 2019

Foto: Sacharias Källdén

13.30

Dobromir Petrov lämnade sitt hemland Bulgarien för tre år sedan, för att plugga engelsk litteratur på universitetet. Nu blev det inte riktigt som han tänkt sig och studierna kändes poänglösa. Så istället jobbar han som takläggare.

– Tja, det finns sämre ställen att fastna på, än Stockholm. Jag bor vid Fridhemsplan, berättar en glad Dobromir som letat sig till Fredhällsparken för att skejta.

Det är säsongspremiär för brädan, och den tömda dammen är torr och plan nog för 27-åringen, en glad amatör som åkte första gången förra sommaren.

– Jag kanske inte stannar i Stockholm tills jag dör. Men i alla fall den närmsta framtiden. Vi får se var livet tar mig, säger Dobromir och rullar iväg.

Foto: Sacharias Källdén

13.40

Det blev en basketboll. Och så lite träningskläder, till den tioårige sonen som börjat dribbla i en klubb. Förskoleläraren Fernanda Rozental, 38, har letat sig till Fredhäll från Fruängen för att shoppa loss i en specialiserad sportbutik.

Foto: Sacharias Källdén

13.50

Är det en astronaut, en kosmonaut, eller kanske till och med en taikonaut, som vakar i ett hörn på Adlerbethsgatan? Oklart. Hen håller i alla fall ställningarna i skyltfönstret på en eventbyrå.

Foto: Sacharias Källdén

14.00

Konst eller en kvarglömd barnlek? Tja, det är väl upp till betraktaren att avgöra. En svensk tiger är dock tydligen grön och gul, numera. Måhända är det kanske då snarare en brasiliansk tiger. Här på Birger Sjöbergs väg har den i alla fall prima utsikt över Tranebergssundet.

Foto: Sacharias Källdén

14.15

Vid vattnet sitter två 14-åringar och lyssnar på Snoop Dogg. Caroline bor i Bromma men har letat sig hit eftersom bästisen Amanda bor i krokarna. Egentligen väntar de på några polare, men trist nog verkar det som att det gänget bladat till Fridhemsplan istället.

Vädret är fint, alltid något: "Det är vår nu!"

– Vi har många minnen från just den här platsen, sommarminnen. Vi har badat här, säger Caroline.

– Ja, fast just här kan man ju inte bada, va, svarar Amanda tveksamt.

– Jooo! Jag har badat här, förra året!

– Va?! Har du?!

Foto: Sacharias Källdén

14.30

Det är en mäktig känsla att stå under en 32 meter höga Tranebergsbron. Vi är inte ensamma, utan har sällskap av en ung person som också fotar, vilket nog inte är ovanligt. Den invigdes så tidigt som 1934 som ett resultat av att Västerort växte. Då var den Stockholms första högbro.