Blandade känslor efter besked om ny regering

Till slut kom beskedet. En ny svensk regering presenterades i veckan. Så här tycker några av Ekeröborna.

  • Publicerad 09:18, 24 jan 2019

Det var på tiden. Det har varit för mycket lekstuga.

Söndagen den 9 september gick Sverige till val. Efter flera turer fyllda med sonderingsuppdrag, fikaträffar för talmannen Andreas Norlén (M) och omröstningar om regeringsbildning kunde riksdagen rösta fram Stefan Löfven (S) till statsminister på fredagen förra veckan.

Då hade det gått 131 dagar sedan vallokalerna stängdes.

I måndags presenterade S-ledaren landets nya regering och vilka som ska ingå i den.

När Mälarö Tidning gav sig ut i Ekerö centrum för att samla in reaktioner från Mälaröborna var det blandade känslor bland dem vi träffade.

– Väldigt bra att de har kompromissat och att det är en regering som har så många mandat att de kan få igenom saker, säger Ekeröbon Artur Thorburn.

Han har under hösten aldrig känt sig uppgiven när det politiska läget har varit låst. Han tycker inte heller att något parti har svikit sina väljare trots att flera vallöften inte kommer att infrias.

– Svek är om man ändrar sig mitt i en mandatperiod. Ser väljarna att partierna fortfarande står för vad de vill, men måste jämka är inte det ett svek, säger han.

En som noggrant har följ turerna under hösten och är nöjd över beskedet att en ny regering kan ta form är Lena Öhrn från Träkvista.

– Äntligen! Det är rätt statsminister, jag tycker att han är duktig på att förhandla, säger hon.

Hon är även nöjd med en blocköverskridande politik.

– Det har jag tyckt i 15 år. Hoppas att det håller, säger hon.

”Det var på tiden”

Micke Vallin från Vifärna tycker att 131 dagar är lite väl lång tid för att få en ny regering.

– Det var på tiden. Det har varit för mycket lekstuga. Man undrar vad det har kostat skattebetalarna. Bra med en regering, men jag tror att liberaler och centerpartister kan känna sig besvikna, säger han.

Adelsöbon Jan-Eric Johnsson tycker att mycket av partiledarnas fokus har legat fel i höst.

– Inte vad jag hade hoppats på. De har lagt energi på att hålla SD utanför. De borde ha fokuserat på att hjälpa landet i stället, säger han.

Ann-Marie som bor i Tappström tycker att det har tagit för lång tid.

– Talmannen borde ha satt mer press, säger hon.

Hon tror att det kan finnas stor besvikelse bland många av Centerpartiets och Liberalerna väljare.

– Jag tycker att de har gjort bort sig totalt. De pratar och lovar, men det blir inget. Det säger jag utan att jag sympatiserar med de partierna, säger hon.

Ekeröbo dömd till flerårigt fängelsestraff för knarkbrott

Nyheter Tre och ett halvt år i fängelse. Det blir straffet för en 22-årig Ekeröbo som hanterade stora mängder cannabis i en lägenhet på Stora Essingen.söndag 18/8 6:15