Bajenmarschen 2013. Foto: Petter Ekholm

Blandade känslor inför Bajenmarschen – trafikkontoret redo för snabbstädning

10 000 bussresenärer drabbas när Gullmarsplan stängs av och trafikkontoret tvingas snabbstäda hela Götgatan. Dagens Bajenmarsch väcker starka känslor.

  • Publicerad 16:34, 4 apr 2016

Precis som tidigare år knallar tusentals Hammarbyfans idag mellan Medborgarplatsen och Tele2 Arena för att inleda lagets fotbollssäsong i samband med den första hemmamatchen.

Som vi skrivit tidigare finns varken officiell arrangör av marschen eller något utfärdat tillstånd. Polisen och SL har gemensamt fattat beslut om att stänga av busstrafiken vid Gullmarsplan under rusningstimmarna eftersom det kommer att vara omöjligt för trafiken att ta sig fram.

För eller mot

SL.se har fått ta emot starka reaktioner från resenärer sedan avstängningen blev känd i fredags.

– En vanlig vardagseftermiddag under rusningstimmarna kliver 10 000 personer på en buss vid Gullmarsplan. Alla de drabbas idag när trafiken stängs av, säger Lovisa Åbom.

Södermalmsnytts Facebook-sida uttrycks blandade känslor inför marschen. Enkelt uttryck är det hata eller älska som gäller.

– En dag om året. Orka gnälla och släpp på era inrutade liv. Ta en tidigare eller senare buss. Njut av folkfesten, skriver en person.

En annan tycker helt annorlunda.

– Varför ska man tolerera sånt! Ingen mår bra av detta. Jag har nolltolerans för sånt, när en lite grupp människor ska ta så mycket plats och frihet för den stora andra delen!

Kör bussarna

Socialdemokraterna i landstinget liksom trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) tycker att avstängningen av busstrafiken är oacceptabel.

Från den politiska toppen i Stadshuset är det tystare. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) har avböjt att kommentera Bajenmarschen och dess konsekvenser.

Trafiklandstingsrådet Daniel Helldén (MP) säger så här:

För trafikkontoret innebär det här en rejäl städning, på skattebetalarnas bekostnad och många som ska hem från jobbet påverkas. Så vad tycker du, är det okej att ta över en gata på det här sättet utan att ha en ansvarig arrangör som söker tillstånd?

– Att man har verksamheter som denna och maraton och annat som stänger av trafiken ser inte jag som något konstigt i en storstad. Vad gäller städning och den åverkan som har varit är den i sig inte acceptabel. Jag kände inte till att det inte finns någon ansvarig arrangör så den biten kan jag inte kommentera, säger han.

Städning

Trafikkontoret står berett för att dra igång en stor städsinsats på Götgatan direkt efter marschen. Det görs också en del preventivt

– Vi sätter ut extra papperskorgar hela vägen från Medis till arenan. Direkt efter kör vi en maskin på körbana och en på gångbanan och så tar vi manuellt städning där det behövs, säger Sandra Sigebrant, presskontakt på trafikkontoret.

Vad kostar den här städningen?

– 69 500 kronor, säger hon.

LÄS ÄVEN Bajenmarschen inleddes med bengaler och pyroteknik

Några kommentarer från Södermalmsnytts Facebook

"En dag om året. Orka gnälla och släpp på era inrutade liv. Ta en tidigare eller senare buss. Njut av folkfesten."

"Wow. Vad jobbigt att ta tunnelbanan från gullmars till Skanstull/Medis/Slussen? Alltid snabbare i vilket fall än att ta bussen."

"Vi ses i vimlet alla positiva sköna människor...."

"Gå ut, ta en kaffe, vinka åt folk , njut av folkfesten! Det är en gång om året och har pågått i åratal!"

"Varför ska man tolerera sånt! Ingen mår bra av detta. Jag har nolltolerans för sånt, när en lite grupp människor ska ta så mkt plats och frihet för den stora andra delen!"

"Lämpligen stämmer alla stackars pendlare, staden och andra som får besvär, tv-bolagen som flyttade matchen från lördag till måndag i sin girighet att få en extra tv- sändning med feta reklamintäkter."

"Alla stackars bittra människor som gnäller.  Det finns fler gator än Götgatan, ta en liten omväg hem om trängseln på Götgatan inte passar. Ni som gnäller på busstrafiken, ta tunnelbanan, den går som vanligt, eller ta en annan buss som inte korsar Götgatan. Andas och skaffa ett liv nu."

"Tänk på oss, totalt ointresserade av fotboll som får stå ut med vrål och skrik och rök i alla olika färger. "

Visa merVisa mindre