Blandning. Ekerö IK:s kanslichef Rickard Markusson jobbar med en grupp för blandade idrotter för barn. Foto: Jonas Månsson

Blandning ska öka rörelseglädjen

Mer fokus på rörelse och mångsidig träning. Det vill Ekerö IK nå med en ny satsning för barn. I april hoppas de vara igång med ett nytt träningsupplägg.

  • Publicerad 08:55, 12 nov 2018

Det blir lite av ett pilotprojekt. Vi testar ett år så får vi se vad utövarna tycker är kul.

Tidig specialisering och en allt för ensidig träning är ett problem som många vittnar om inom idrotten. Det vill Ekerö IK undvika. Just nu jobbar de med en satsning på något de kallar multisport.

Satsningen går ut på att barn mellan fem och tolv år ska få möjlighet att ägna sig åt vinteridrott vintertid och sommaridrott sommartid och med fokus mer på rörelseglädje än tävling.

Klubben tittade på Riksidrottsförbundets ”Strategi 2025”, ett projekt för framtidens idrottsvision och jobbade utifrån den i planerna på multisportgruppen.

– Den säger att man ska utöva så många idrotter som möjligt i unga åldrar och sedan välja senare, säger Rickard Markusson, Ekerö IK:s kanslichef.

Tanken är att det ska ge barnen möjlighet att prova nya idrotter.

– Det kanske är armbrytning och bågskytte ena veckan och kanske fotboll och golf veckan efter, säger han.

Enligt Rickard Markusson är det fullt möjligt att vara med i gruppen utan att vilja tävla och mer vilja röra sig.

– Huvudfokus kommer att vara träningarna. Sedan kommer vi kanske att slänga in en tävling för att utmana. Det beror lite grand på vad ungarna känner att de vill, säger han.

Rickard Markusson har varit i kontakt med Stockholms idrottsförbund och Riksidrottsförbundet om satsningen. Han känner inte till att likande projekt finns i andra föreningar.

– Det blir lite av ett pilotprojekt. Vi testar ett år så får vi se vad utövarna tycker är kul, säger han.

Klubben har fått visst intresse redan nu och hoppas att idén ska locka många.

Närmast ligger fokus på att rekrytera ledare. Något som väntas ske i januari. I februari vill klubben rekrytera aktiva med förhoppningar att sedan dra igång med träningarna under april.

Närmar sig hundra år

Ekerö IK grundades 1921 och närmar sig alltså hundraårsjubileum.

Ekerö IK är en av Sveriges större idrottsföreningar.

Föreningen har flera olika sektioner och i klubbens färger kan barn, ungdomar och vuxna ägna sig åt fotboll, ishockey, innebandy, armbrytning, bågskytte, badminton och bordtennis.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Niclas är din räddare på vägen

Nyheter Bilbärgaren Niclas Ljungfeldt är en hjälpande hand vid trafikolyckor. Men han möter även ovett. – Det finns en oförståelse, säger han.måndag 18/2 15:32