"Jag gillar att tänja på gränserna" säger Bredängsbon Blen som är aktuell med EP:n Större än oss. Foto: Claudio Britos

Blen tar snacket på sin debut-EP

Efter flera år som backup-sångare är det dags för Blen att göra solodebut. Nästa vecka släpps hennes debut-EP Större än oss. "Att få ha ett eget projekt, sju spår bara med mig det är något jag inte haft förut. Det känns fett...najs bara", säger hon.

  • Publicerad 08:50, 26 maj 2019

“Du är en fucking drottning”. Så inleds refrängen i Blens låt Melanin.

När hon såg att det fanns en brist på låtar i Sverige som hyllade och lyfte upp kvinnor valde hon att fylla det tomrummet och inte vänta på att någon annan skulle göra det.

– Melanin skapades i en period när jag var inne på sociala medier mycket och rasismen mot svarta kroppar syntes överallt. Det är inte många artister som har touchat det ämnet, och pratar om vad som är fint med den svarta kvinnan eller vad som är fint med kvinnor överhuvudtaget. Jag kände att det fanns en plats där som ingen i Sverige riktig fyllt än, säger hon.

Hennes musik bygger bland annat på hennes erfarenheter som kvinna och rasifierad. Men när det kommer till just det kvinnliga perspektivet tycker hon det finns en lucka.

– Vi har inte så många kvinnliga artister här i området, och då blir det bara en sida som berättas, oftast mannens.

Blen är uppvuxen i Skärholmen och genom musiken skildrar hon livet här. Foto: Claudio Britos

Det är inte bara det kvinnliga perspektivet hon saknar. Den nya låten Större än oss, som är producerad av Redline-producenten Masse och gjord tillsammans med artisten Moms, skildrar livet i förorten.

– Första raden i låten är  “Jag vill att du ska veta att du är vackrast, du är bäst” det är inget man får höra i låtar. Vi borde pusha våra unga så att de vet hur vackra de är. Den handlar också om vardagsproblemen vi möter. Allt från rasism till utanförskap och isolering. Men det är större än oss. Det är inte vårt fel att det ser ut som det gör men vi måste kolla in i oss själva och förstå värdet vi har.

Det politiska budskapet i låten är tydligt.

–Sanningen är att det ser ut som det gör på grund av hur politikerna och samhället behandlar oss och hur resurserna är fördelade. Det är så mycket som är out of our hands, men det ligger på dem och ändå får vi skulden för det, säger hon.

Vill fortsätta uppmärksamma våldet

Musikvideon till låten större än oss är inspelad i Bredäng och uppmärksammar dödsskjutningarna som har skett i närheten. Hon vill att händelserna ska fortsätta uppmärksammas.

– I'ts in your face hela tiden och det är bra. Vi måste lyfta upp allt det här som händer. Ofta blir det en liten notis i tidningen istället för att vara den största rubriken. Regissören Fernando Illezca har gjort en sån konstnärlig och sjukt jävla bra video som skildrar situationen perfekt.

Blen har mött kritik för att hon väljer att lyfta en livsstil som anses vara problematisk. Men det är inte livsstilen hon försöker visa, utan människan bakom, menar hon.

– Jag skildrar världen fast från ett annat perspektiv. Folk gör olagliga saker och man ser bara handlingen, inte hur personen har hamnat där och det är det jag försöker lyfta upp. Att det är människor vi pratar om, säger hon.

Skapar balans

Att inte låta frågor bli ensidiga och lyfta de olika orsakerna bakom det som sker omkring oss är viktigt, men det måste göras på ett ansvarsfullt sätt. Och det är just det hon vill göra på EP:en.

– Det viktigaste tror jag är balansen. "Vi berättar om det här men vad kan vi berätta om mer?" Om det som nu är fokus på gatuvåldet kan man kanske ta det från en annan vinkel och det är det jag försöker göra i Större än oss.

Blen

127-tjejen Blen är uppvuxen i Skärholmen och bor idag i Bredäng.

Hon har bland annat turnerat med Petter, Labyrint och medverkat på låtar med Ison och Fille, Mwuana, Gee Dixon och Marit Bergman.

Fredag den 31 maj släpper hon sin debut-ep Större än oss och den 15 juni spelar hon live på Sätradagen.

Visa merVisa mindre