Sofia och hennes två barn, fem och nio år gamla, åkte nära lekparken på Gullsparvsvägen när soft air gun-skottet träffade bilen. Foto: Mostphotos / Privat

Blev beskjutna med soft air gun – "Fundera på vad barnen gör

Ett skott från en soft air gun träffade fönsterrutan på Sofias bil, bakom rutan satt hennes dotter. Nu har Sofia uppmärksammat händelsen på Facebook och responsen har inte låtit vänta på sig.

  • Publicerad 16:03, 7 aug 2017

Det var under söndagen som Sofia Westlund och hennes två barn satt i bilen och åkte vid Nyby, nära lekparken på Gulsparsvsägen, då ett skott från en soft air gun träffade bilens sidofönster.

– Jag kom körandes med mina två barn och då ser jag tre barn som springer runt och leker och jag hinner se att ett av barnen har en soft air gun och sen hör jag hur en kula träffar bilen, då drar de iväg, säger Sofia.

– Mina barn blir så klart rädda. Hade fönstret varit nere så hade min dotter blivit träffad.

Föräldrarna hörde av sig

Senare under dagen skriver Sofia ett inlägg i lokala Facebookgruppen "Nytt i Vallentuna" där hon beskriver vad som inträffat. Flera har reagerat och så även föräldrarna till de tre barn som lekt med soft air gun-pistolerna.

– Det har blivit väldigt uppmärksammat. Först hörde en killarnas pappor av sig och bad om ursäkt och meddelade att de hade pratat med sin son. Sen hörde även föräldrarna av sig till de andra två killarna.

Sofia berättar att det hon ville med inlägget var att förhindra att någon liknande händer i framtiden.

– Nästa gång kanske det är en snöboll som någon kastar och det blir en värre olycka. Det jag vill är att man ska fundera på vad barnen gör när vi föräldrar inte är med. Sen kanske soft air gun inte är lämpligt för barn, det finns åldersgräns av en anledning.

"Helt bestörta"

Men efterspelet har ändå givit den effekt som Sofia hoppades uppnå.

– De var väldigt tacksamma över att jag hade skrivit på Facebook så att de fick reda på vad som hänt. De var ju helt bestörta och tyckte absolut inte att det var okej och en av pojkarna ska ringa mig och be om ursäkt personligen.

– Jag är inte arg och framförallt inte nu när föräldrarna verkligen tog sitt ansvar.

Åldersgräns 18 år

Enligt Svensk vapenlagstiftning måste man ha fyllt 18år för att inköpa, inneha och använda en soft air gun. Undantag från detta är t.ex. uppsynsskytte och målskytteträning under kontrollerad form, där användaren kan vara under 18år i sällskap med ansvarig som är över 18år.

Soft air guns är licensfria att inneha ifall de uppfyller licenskraven och man är över 18år. Vid ev. förändringar, tolkningar m.m. ur vapenlagstiftningen åligger det den enskilde att själv ta del av det.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år efter trafikolyckan: "Vill att det kommer ut"

Nyheter Väntar på dom efter rättegång Att sluta cykla var aldrig ett alternativ för Louise Åkerblom efter att hon förra året var med om en allvarlig trafikolycka. Nu väntar domen mot den bilist som är misstänkt att ha förorsakat...onsdag 23/5 15:09