Blev påkörd av hemtjänsten

Upplands-Bro kommuns tjänstebilar kör i hög hastighet – utan lysen – på gångvägar som de inte ska köra på. Boende beskriver hemtjänstarbetarna det handlar om som aggressiva och hotfulla. Så till den grad att Linda Bing blev påkörd.

  • Publicerad 12:17, 8 dec 2017

En septemberkväll var Linda Bing och Marie Rosell ute med sina hundar och katter. De brukar låta katterna springa fritt omkring dem när de går på gångvägarna kring Finnstastigen, Fjärilsstigen och Björklyckestigen i Bro. Då körde en av kommunens hemtjänstbilar förbi i hög fart.

– Den körde nog i 40-50 km/h. Såg de ens katten? säger Marie Rosell.

Linda Bing följde efter bilen och ställde sig mitt i vägen när den skulle köra ut igen.

– Kvinnan som körde sa att de får köra på gångvägarna och att jag skulle flytta på mig, annars skulle hon ringa polisen. Gör det, tänkte jag. Hon hade kunnat backa, men istället körde hon på mig, rakt på knäskålen, säger Linda Bing.

Vanliga trafikregler gäller

Marie Rosell berättar om en annan gång då hon konfronterat en förare.

– Han blev förbannad och brände i väg, gasen i botten. Han tittade inte ens om det fanns något djur i vägen, säger hon.

Andra gånger har förarna kört rakt emot dem och stannat precis framför.

Det finns vissa undantag för att få köra på gångvägar. Om personal har tunga saker att bära till exempel. Då ska de köra i gångfart. Men något särskilt tillstånd för hemtjänsten finns inte.

– De ska följa samma trafikregler som alla andra, säger Gerda Nömme, hemtjänstchef.

Hon förklarar att det handlar om några förare och inte hela nattpatrullen.

– De känner sig otrygga i området och därför tar de genvägar, säger Gerda Nömme.

Hon har haft ett möte med de anställda, och den här veckan deltog även områdespolisen Patrik Widegård i ett möte. Syftet var att skapa en dialog om att körningarna på gångvägar skapar otrygghet, och hur de kan undvika att göra det.

– Det är inte bara hemtjänsten som gör det, utan även andra aktörer och privatpersoner, säger Patrik Widegård.

Polisens plan är att gå vidare och prata med fler.

Tacksam för information

– Andra kör också på gångvägarna, men inga kör så omdömeslöst som hemtjänsten, säger Marie Rosell.

Gerda Nömme hade hoppats på att körningarna på gångvägarna skulle ha upphört redan, men det kunde undertecknad vittna om dagen efter det samtalet att så var inte fallet. Föraren i den bilen sa att de skulle lämna varor, och att de inte brukar hämta nyckeln till bommarna när de har varor eller tvätt.

– Jag är tacksam över att få veta det här, och det är viktigt att få in datum och tider så att vi kan göra något åt det direkt. Vi ska följa kommunens policy och vi får inte köra på gångvägarna. Vi ska göra allt i vår makt för att få slut på det här, säger Gerda Nömme.

Har dokumenterat och polisanmält

I en tråd på Upplands-Bro kommuns kontaktcenters webbplats har flera delgett sina observationer på hur kommunens bilar kör på gångvägarna i Finnstaområdet.

Någon har även sett liknande beteenden i Kungsängen.

Marie Rosell och Linda Bing har dokumenterat tider då de sett hemtjänstens bilar på gångvägarna om kvällarna, och även tagit bilder och gjort videoinspelningar.

Linda Bing gjorde en polisanmälan efter att hon blivit påkörd, men utredningen lades ner.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste numret

Bålstabladet