Uppträdande. För några veckor sedan dj:ade Darryl Tchi Thomas på terrassen, som samtidigt livesändes. Foto: Igor Gruda

Bli en del av Järfällas nya balkongkultur

När de flesta håller sig hemma, får kulturen leta sig dit istället. Huset på höjden söker nu folk som vill uppträda på deras terrass, samtidigt som de livsänder det hela.

  • Publicerad 12:31, 6 apr 2020

Tanken är att det ska vara samma tid varje lördag.

Kultur- och aktivitetscentret Huset på Höjden på Söderhöjden anordnar flera olika kulturevenemang. Men i samband med corona och de restriktioner som finns om offentliga evenemang, har man tvingats ta till mer uppfinningsrika metoder. Därför finns det nu möjlighet att livesända olika uppträdanden på centrets terrass.

– Vår idé är att tillföra kulturen först till boende på Söderhöjden som kan höra det från vår terrass, men också att livesända lite färsk kultur till hemmen, säger Sofia Armenteros Engleson, som jobbar med evenemanget.

Inspiration har de fått från de videoklipp som sprids från runt om i världen där grannar går ut och gemensamt sjunger på balkongerna för att få en paus i lägenhetskarantänen. Eftersom det inte varit så mycket kulturevenemang i Järfälla på sistone menar Sofia Armenteros Engleson att det här är en lösning.

– Det är ju en stor våg av balkongkultur i Italien i och med karantänsituationen, och vi tänkte att det kan vi göra från vår terrass, säger hon.

Allt från cirkus till poesi

Tanken är att den som har anknytning till Järfälla och är sugen på att uppträda inför sina grannar och andra Järfällabor ska kunna bidra med underhållning. För några veckor sedan hölls det första uppträdandet, och från och med den 18 april är planen att införa evenemanget varje vecka.

Sofia Armenteros Engleson säger att alla typer av kulturuppträdanden är välkomna.

– Det kan vara poesi, cirkusuppträdanden, dans, sång eller instrument, vi ser gärna alla former.

Uppträdandet kommer att vara i ungefär 20 minuter, och på terrassen finns PA-utrustning att tillgå. Det hela livesänds samtidigt på Huset på höjdens Facebooksida.

– Tanken är att det ska vara samma tid varje lördag, klockan 15. Så länge vi har någon som vill uppträda kör vi fram tills sommaren, säger Sofia Armenteros Engleson.

Den som är sugen på att uppträda kan skicka en intresseanmälan till lina.larsson2@jarfalla.se.

Sänds. Uppträdandet livesänds på Huset på höjdens Facebooksida. Foto: Igor Gruda

Huset på höjden

Ligger på Engelbrektsvägen 45 i Jakobsberg.

Öppnade hösten 2018.

Är öppet för folk i alla åldrar och föreningar kan hyra in sig för att hålla i kurser och evenemang, som musikproduktion och dans.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt