Vågar du utmana Katarina Luhr (MP) i vintercykling? Foto: Miljöpartiet Stockholms stad

Bli vintercyklist – få gratis service

Endast 40 procent av Stockholms cykelpendlare väljer att fortsätta cykla över vintern. Det vill miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) ändra på och utmanar nu stockholmare i Vintertrampet. Du kan bli en av dem.

  • Publicerad 06:50, 20 sep 2017

I vinter satsar Stockholms stad på att invånarna ska cykelpendla hela säsongen. Utmaningen heter "Sthlm Vintertramp" och 40 utvalda vintercyklister kommer få service och utrustning för att klara vinterväglaget. Årets första deltagare är miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

– Det här är ett smidigt och härligt sätt att ta sig genom stan på. Vi vill också uppmuntra Stockholmarna att prova nya färdsätt, både för hälsan och klimatet, och det är väldigt lätt att man sätter sig på tunnelbanan av automatik, säger Katarina Luhr.

Cyklist slog gående blodig med låset

Vem som helst kan ansöka till utmaningen via Stockholms stads webb: www.stockholm.se. De utvalda cyklisterna måste cykla minst tre kilometer, minst tre gånger i veckan. Deltagarna får både dubbdäck och däckbytarservice av Stockholms stad, förutsatt att de registrerar och rapporterar in alla sina resor. Katarina Luhr poängterar att det inte krävs någon dyr eller avancerad utrustning för att cykla på vintern.

– Det viktiga är att man har en säker cykel, med fungerande bromsar och bra cykelljus. Jag har köpt en begagnad cykel inför utmaningen, säger hon.

Här sker alla cykelolyckor i Västerort och Järfälla

Den som oroar sig för vinterväglaget kan ta en titt på Stockholms stads webbsida. Där finns en kartläggning över de prioriterade cykelstråken i kommunen som snöröjs med hjälp av sopsaltas, en teknik för att minimera halka.

Anmäl dig

Vem som helst får ansöka.

40 cyklister kommer väljas ut.

Varje cyklist måste cykla minst tre kilometer, minst tre gånger i veckan.

Ansök på Stockholms stads webbsida

Visa merVisa mindre

Katarina Luhrs tre tips för en lyckad cykelvinter

1. Bra cykellampor. Det blir mörkt fort, och det är mörkt när man cyklar till jobbet.

2. En vattentålig jacka. Det är inte bara fluffiga snöflingor som faller från himlen.

3. Bra vantar. Det blir lätt kallt om händerna när man cyklar.

Visa merVisa mindre