Blixten blev storfavorit

På American Day och på Bro Park fick miniatyrhästen Blixten stor uppmärksamhet. Han fick dessutom träffa på hundar större än han själv.

  • Publicerad 10:46, 11 sep 2017

American Day

I tisdags var det American Day och SM-dag med westerntema på Bro Park. Många strosade såklart runt i cowboyhatt dagen till ära och fick därmed gå in gratis. Dagen bjöd på en ståtlig rasparad med elva amerikanska hästraser representerade, åtta galopplopp, olika westerngrenar och en spännande banditjakt.

Blixten

Blixtens fullständiga namn är Jean Dark Silver Lining. Han är en fyraårig amerikansk miniatyrhingst på 82 centimeter i mankhöjd.

Han är född hos Linn Lemmeke i Upplands-Väsby och följer med på allt hon gör.

– Jag har till och med testat att ha honom i huset, avslöjar Linn.

Föddes för tidigt

När Blixten föddes sex veckor för tidigt var hans rygg alldeles för kort, så han kunde inte trava. Men nu kan han göra allt. Han galopperar och han travar med vagn.

– Jag hade tänkt att ta vagnen i dag, men de stora hästarna blir så rädda för honom när han har den, säger Linn Lemmeke.

Möte med hundar

Blixten fick träffa två irländska varghundar som var större än han själv. I alla fall Lanson. Han är bara ett år men hela 90 centimeter i mankhöjd. Hans mamma Elvira, 6,5 år, är precis 80 centimeter.

– Blixten är uppvuxen på ett hundpensionat så han gillar hundar, säger Linn Lemmeke.

Utställningshäst

Blixten är inte bara populär bland besökarna på Bro Park, han går även hem på utställningar. 2015 blev han Sveriges bästa unghäst, och han slutade som trea i European Internationals i Holland.

Blindhästar

I Amerika har det blivit allt vanligare att använda amerikanska miniatyrhästar som blindhästar istället för hundar.

– De är så trygga i sig själva, säger Linn Lemmeke.

Och så lever de mycket längre än hundar. Minihästarna kan bli åtminstone uppåt 30 år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrott på förskola

Det är inte bara barn som vill leka inne på förskolan Nybygget. Fast några vuxna personer kunde inte hantera sin längtan efter leksaker på rätt sätt.söndag 24/6 12:40

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet