Blixtsnabb bilsport i miniformat

Hårnålskurvor, höga hopp och tungan rätt i mun. Den här veckan sattes inte fysiken på prov, utan psyket.

  • Publicerad 13:10, 19 dec 2016

Hallen känns gigantisk. Banan likaså. Den här veckan befinner jag mig i Minicars lokaler i Enköping, för att testa på att köra radiostyrd bil på en tävlingsbana. Veckans expert heter Henrik Gustafsson (inte min släkting, vad jag vet i alla fall). Han har radiostyrda grejer som sitt jobb, och han är duktig på att manövrera dem också. Han har tidigare tävlat i RC-bilsport, och det märks. Dessutom är han son till en Europamästare inom sporten.

Min erfarenhet av radiostyrda bilar är knapp. Jag fick en stor, fläskig radiobil av mina föräldrar i julklapp. Jag var kanske sju år och hade tjatat i månader, för att öka mina chanser att den skulle ligga under granen den 24 december. Det gjorde den. Problemet var att när jag skulle testköra den var det fyra decimeter snö ute. Den skulle vara terränggående. Det var den inte. Inte i så pass mycket snö i alla fall. Batteriet tog slut efter fem minuter. Antiklimax.

Men det jag ska göra idag, ligger ganska långt ifrån den där julaftonsmorgonen -93.

– Precis som när det kommer till vanliga bilar har det hänt mycket inom RC. Utvecklingen har verkligen gått framåt, säger Henrik Gustafsson.

Jag frågar Henrik om det även gett längre körtider. Jag tar upp min 5-minutersbil som exempel.

– Jag har lyckats köra en sådan här bil i 45 minuter, men då ansträngde jag mig verkligen, och det var inte särskilt kul. Men omkring 15 minuter håller batteriet om man kör på en sådan här bana. Och det räcker bra kan jag säga, säger Henrik.

15 minuter låter lite fjuttigt tänker jag tyst för mig själv.

Vi går bort till banan. Ställer ner bilarna vid startfållan och kliver upp på ett podium för att kunna överblicka banan.

Jag fattar pistolgreppet och ger lite gas. Bilen reagerar blixtsnabbt. Ett smil större än Kalles på kaviartuberna mejslas ut i ansiktet. Redan efter ett varv känner jag revanschen för den där julaftonsmorgonen. Jag mår inte sämre av att Henrik frågar mig:

– Har du kört förut?

Håller mig på banan

Det går helt okej. Jag lyckas för det mesta hålla bilen på banan. Men så fort, i bråkdelar av en hundradel, tankarna far iväg på något annat än bilkörningen, så kör jag in i sargen, tar hoppet helt fel eller svänger för snävt. Den här sporten kräver varken stora muskler, uthållighet eller smidighet. Här är det fingerfärdighet, förmågan att kunna koncentrera sig och en hygglig syn som premieras.

– Det är en av få sporter som är jämlik trots om man är ung, gammal, kort eller lång, sitter i rullstol eller saknar hörsel, säger Henrik.

Jag fortsätter att köra. För varje varv lyckas jag hålla en lite högre gas på raksträckan. Tills jag ger alldeles för mycket gas och får sladd och kör in i bankanten. Bilen hamnar på taket.

– Det händer även de allra bästa. Det handlar om att ligga på gränsen hela tiden. För under en tävling, när det är flera bilar på banan samtidigt, är det små marginaler som avgör. Och kör man av, är oftast loppet förlorat, säger Henrik.

Samma sak händer igen. Så fort jag börjar tänka: ”Det här går ju bra”, så lyckas jag köra av. Det är frustrerande, men fantastiskt kul och nästan lite meditativt. Är du inte i nuet, är du rökt.

Sporten kan också vara trevlig och social.

– När man kör är det knäpptyst såklart, för man måste koncentrera sig, men däremellan umgås man. Allra roligast har man om man är några kompisar som kör, säger Henrik.

Vill starta lokal klubb

Sporten är liten i Sverige, och utövandet på tävlingsnivå likaså. Och någon förening finns inte i trakten just nu. Men det vill Henrik ändra på. Han vill starta en förening, och samtidigt ställa upp dörren till banan på torsdagar mellan 17.00 och 19.00 för barn, ungdomar och vuxna som vill köra RC-bil, på nybörjarnivå, med så kallade ”ready-to-run-bilar”. Bilar som är relativt billiga i inköp och kräver minimalt med underhåll.

– Tillväxten är ganska dålig idag inom sporten och jag hoppas att den här typen initiativ kan ändra på det. Vi har alla förutsättningar här att göra något bra, säger Henrik.

Jag funderar redan nu på lämna tillbaka min sons tänkta julklapp i år, en larvfotad radiostyrd bil, (han börjar förvisso få kläm på läsandet, men tror inte han orkar läsa så här långt) och istället köpa en ready-to-run-bil och börja hänga i hallen på torsdagarna. Jag tror vi skulle ha kul, som två jämlikar. Jag vet inte varför, men det skulle också kännas bra på något sätt att ha ett alibi. Att kunna säga: ”Grabben har RC-bilträning”. Samtidigt vet jag att vi kommer att tjata lika mycket på varandra och försöka slita kontrollen ur händerna på varandra: ”Nu vill jag köra”.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Händelserik helg i Enköping

Nyheter Det blev en helg med många mindre brott, men tack och lov färre grova.söndag 27/5 18:41

Player's Inn rånat i natt

Nyheter Puben Player's Inn rånades i natt. Två män beväpnade med kniv bakband personalen och kom undan med en okänd summa pengar. – Jag är mest förbannad, säger pubägaren Anders Thool.fredag 25/5 10:24