Gruppledarna Göran Hellmalm (L), Hanna Svensson (S), Desiree Björk (Ö) och Ulrika Sandin (MP).

Blocköverskridande koalition satsar på maktskifte i kommunen

Ekerö ser ut att gå mot maktskifte. Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Öpartiet siktar nu på att bilda ett minoritetsstyre i kommunen.

  • Publicerad 11:20, 17 okt 2018

Det handlar om ett ansvarstagande för kommunen.

Liksom på riksplanet har Ekerös politiska framtid varit oviss sedan valet, medan politikerna har suttit vid förhandlingsborden.

Frågan har hela tiden varit vilken väg Liberalerna skulle ta, gå tillbaka till alliansen eller söka samarbete åt vänster.

Det blev det sistnämnda.

– Vi har pratat runt med alla partier efter valet och efterhand landat i att vi vill gå in i förhandlingar med S, MP och Ö för att se om vi kan bilda en koalition där. Vi tror att vi har goda chanser att få igenom våra politiska frågor. Vi måste vara överens om politiska frågor och vi måste vara överens om en budget. Där är vi inte färdiga än, säger Göran Hellmalm, gruppledare för Liberalerna, till Mälarö Tidning.

Varför har det tagit så lång tid att komma fram till det här?

– Det är en lång process och många människor inblandade. Vi har ett knepigt parlamentariskt läge, så lite eftertanke behövs. Det handlar om ett ansvarstagande för kommunen som ska fungera i fyra år, då måste det vara ordentligt genomtänkt.

Så Ekerö står inför ett maktskifte?

– Ja, det tyder på det.

Koalitionen har ingen egen majoritet, men diskussioner förs fortfarande med andra partier.  

– Vi har fört samtal med alla partier och välkomnar samverkan med andra partier.

Blocköverskridande samarbete är dock inte helt nytt för Ekerö. Under en period på 1980-talet styrde Socialdemokraterna kommunen tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet.

LÄS ÄVEN: Reuterskiöld överraskad av Liberalernas besked

– För oss som oppositionsparti har det funnits en frustration över att den styrande majoriteten inte velat bjuda in till bredare politiska samtal för Ekerös bästa. Vi har sett flera områden där vi kommer att behöva fatta tuffa beslut för kommunens långsiktiga utveckling, säger Hanna Svensson, gruppledare för Socialdemokraterna, i ett pressmeddelande på onsdagsförmiddagen.

– Och vi tror att förutsättningarna finns för detta i ett samarbete med L, MP och Ö.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

KRÖNIKA. Morfar fick leva sin dröm genom mig

Krönika Ett tjugotal mil härifrån fanns tills nyligen en hängiven läsare av den här tidningen. En före detta verkstadsarbetare, fritidspolitiker och tecknare som de senaste åren också var mycket intresserad...fredag 16/11 15:57

Meja, 9, blev mammas räddning

Nyheter Kajsa Ottosson föll nyligen av en häst och tappade medvetandet. Men dottern Meja, 9, agerade iskallt och fattade direkt vad hon behövde göra.fredag 16/11 15:50

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter