Gruppledarna Göran Hellmalm (L), Hanna Svensson (S), Desiree Björk (Ö) och Ulrika Sandin (MP).

Blocköverskridande koalition satsar på maktskifte i kommunen

Ekerö ser ut att gå mot maktskifte. Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Öpartiet siktar nu på att bilda ett minoritetsstyre i kommunen.

  • Publicerad 11:20, 17 okt 2018

Det handlar om ett ansvarstagande för kommunen.

Liksom på riksplanet har Ekerös politiska framtid varit oviss sedan valet, medan politikerna har suttit vid förhandlingsborden.

Frågan har hela tiden varit vilken väg Liberalerna skulle ta, gå tillbaka till alliansen eller söka samarbete åt vänster.

Det blev det sistnämnda.

– Vi har pratat runt med alla partier efter valet och efterhand landat i att vi vill gå in i förhandlingar med S, MP och Ö för att se om vi kan bilda en koalition där. Vi tror att vi har goda chanser att få igenom våra politiska frågor. Vi måste vara överens om politiska frågor och vi måste vara överens om en budget. Där är vi inte färdiga än, säger Göran Hellmalm, gruppledare för Liberalerna, till Mälarö Tidning.

Varför har det tagit så lång tid att komma fram till det här?

– Det är en lång process och många människor inblandade. Vi har ett knepigt parlamentariskt läge, så lite eftertanke behövs. Det handlar om ett ansvarstagande för kommunen som ska fungera i fyra år, då måste det vara ordentligt genomtänkt.

Så Ekerö står inför ett maktskifte?

– Ja, det tyder på det.

Koalitionen har ingen egen majoritet, men diskussioner förs fortfarande med andra partier.  

– Vi har fört samtal med alla partier och välkomnar samverkan med andra partier.

Blocköverskridande samarbete är dock inte helt nytt för Ekerö. Under en period på 1980-talet styrde Socialdemokraterna kommunen tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet.

LÄS ÄVEN: Reuterskiöld överraskad av Liberalernas besked

– För oss som oppositionsparti har det funnits en frustration över att den styrande majoriteten inte velat bjuda in till bredare politiska samtal för Ekerös bästa. Vi har sett flera områden där vi kommer att behöva fatta tuffa beslut för kommunens långsiktiga utveckling, säger Hanna Svensson, gruppledare för Socialdemokraterna, i ett pressmeddelande på onsdagsförmiddagen.

– Och vi tror att förutsättningarna finns för detta i ett samarbete med L, MP och Ö.

Ekerösonen Leufvenius till Karlskrona

Sport Hugo Leufvenius, 20, flyttar hem till Sverige efter två säsonger i Kanada.lördag 20/4 1:15

Trafikverket stäms på rekordsumma av italienskt företag

Nyheter Krävs på drygt 830 miljoner kronor: ”Det största skadeståndskrav vi någonsin fått” Trafikverket beslutade tidigare att bryta ett kontrakt med ett italienskt företag som arbetade med Förbifart Stockholm, som svarar med en stämningsansökan. Nu ska tvisten avgöras i italiensk domstol.torsdag 18/4 9:02