Influencer. Maria Soxbo vill använda sin plattform med tiotusentals följare i kampen mot klimathotet. Foto: Claudio Britos

Bloggare tar kampen mot klimathotet

Inredningsintresset blev till hållbarhetsintresse och nu har bloggaren Maria Soxbo tagit upp kampen mot klimathotet. Med Klimatklubben har hon och två influencerkollegor startat en nationell rörelse.

  • Publicerad 09:21, 17 dec 2018

Om den globala temperaturökningen ska hållas under Parisavtalets mål 1,5 grader krävs ”förändringar som saknar motstycke”. Det slog FN:s klimatpanel fast i en ny rapport i höstas.

Det fick journalisten, inredningsbloggaren och Stuvstabon Maria Soxbo att reagera. Tillsammans med influencerkollegorna Emma Sundh och Johanna Nilsson har hon startat Klimatklubben, en plattform för samtal om och mobilisering kring klimatfrågan. På bara ett par månader har @klimatklubben.se fått 22 000 följare på Instagram och 12 500 på Facebook.

– Vi tror att nyckeln är att vi går ut och gör saker, pratar med varandra och förskjuter normer. Om man slutar att flyga själv är det jättebra. Men om man berättar det för alla man känner kan det ha ännu större effekt, säger Maria Soxbo.

Klimatklubben har bland annat startat hashtagen #klimatkorkat som ifrågasätter företag som är ute och cyklar. I gruppen på Facebook samsas tips på bra second hand-butiker med senaste nytt från klimatforskningen.

Foto: Claudio Britos

Inga dumma frågor

Klimat- och miljöorganisationer och andra forum för att prata om sådana frågor har funnits sedan tidigare. Men Klimatklubbens grundare tyckte att det fanns ett behov av ett snällare och öppnare sammanhang.

– I andra grupper kan det ibland bli ganska hård stämning. Om du frågar om tips på ekologiskt schampo är det direkt någon som snäser att du inte alls borde använda schampo. Men i Klimatklubben finns det inga dumma frågor.

Nyligen samlades ett gäng demonstranter utanför Huddinge kommunhus, på det som kallas #fridayforfuture, med en kravlista. Demonstranterna kom från den nystartade lokala Klimatklubben Huddinge, vilket tidningen Mitt i rapporterade om då, och krävde bland annat att kommunen ska dra tillbaka alla sina investeringar i företag som utvinner fossila bränslen.

Maria Soxbo och hennes kollegor uppmuntrar fler att göra som de här Huddingeborna och starta upp lokala Klimatklubbar.

Maria Soxbo

Gör: Frilansjournalist och influencer intresserad av hållbarhet och inredning. Driver bland annat bloggen Husligheter och varit med och startat Klimatklubben.

Bor: Stuvsta

Ålder: 41 år

Visa merVisa mindre

Fem klimatsmarta jultips

1. Ställ inte ut mer mat än vad ni kommer kunna äta på julbordet

2. Plocka bort den tar konstiga patén och lutfisken som ingen ändå äter

3. Köp julklappar second hand – "billigare och klimatsmartare"

4. Ge bort upplevelser istället för prylar

5. Ge bara klappar till barnen. Behöver vi vuxna verkligen mer prylar?

Visa merVisa mindre