Gullmarsplan har nu tre blomsterhandlare på 25 meter, något som rör upp känslor. Foto: Sacharias Källdén

Blomkrig har brutit ut på Gullmarsplan

Nu finns det helt plötsligt tre blomsterhandlare på 25 meter på torget i Gullmarsplan. Det rör upp känslor och skapar priskrig.

  • Publicerad 11:50, 30 okt 2018

Helenas Blommor har länge legat vid torget på Gullmarsplan. Och 1 oktober lämnade Gullmarsplan T Blommor sin lokal i ankomsthallen och flyttade in i hälsokostbutiken i hörnet på torget.

Flytten var planerad sedan ett år tillbaka då SL behövde komma åt lokalen i ankomsthallen för bygget av den nya gula tunnelbanelinjen. I samma veva som Gullmarsplan T Blommor flyttade upp till torget öppnade Kerstins Blommor upp i ett tält mitt på torget.

En i personalen på Gullmarsplan T Blommor som vill vara anonym berättar att hen fick en chock när det nya blomtältet helt plötsligt stod utanför deras entré. Hen understryker att det påverkar deras affärer negativt.

– Våra kunder är förvirrade, häromdagen gick en kund med vår bukett för att betala där, säger hen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I dagsläget finns det alltså tre blomsterhandlare på en sträcka på 25 meter. Tony Holm som arbetat på Helenas Blommor i tio år berättar att de och Gullmarsplan T Blommor aldrig varit konkurrenter.

– Vi är varandras kollegor och har alltid hjälpt varandra och samarbetat. Vi har olika kundkrets och många egna stamkunder. De satsar på snittblommor och vi har mer färdiga koncept med blomma och tillhörande kruka, säger Tony Holm.

Helenas blommor kör konceptet "cash and carry" då Tony menar att färdiga grejer säljer bäst. Ändå har det gått sämre sedan torghandlaren öppnade. Foto: Sacharias Källdén

Tony Holm har jobbat på Helenas Blommor i tio år. Foto: Sacharias Källdén

Han berättar att problemen började när Kerstins Blommor helt plötsligt stod på torget med samma blommor fast betydligt lägre. Han berättar att det är svårt att konkurrera med deras prissättning på exempelvis tiopack rosor.

– Vi är florister och har yrkeskunnandet. Men mest synd tycker jag om Gullmarsplan T Blommor på andra sidan. De syns inte ens med det här tältet framför. Vi syns i alla fall, säger Tony Holm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nawaar Alhamadani som dagligen arbetar i tältet på Kerstins Blommor berättar att chefen på Helenas blommor kom och pratade med dem angående prissättningen, hon ville att de skulle höja priserna. Vilket han säger att de också gjorde.

– Vi har bra priser så det går bra för oss, det är kul att vara här. Förut var det ganska stökigt här men nu känns det lugnare sedan vi kom hit, säger Nawaar Alhamadani.

Tony Holm på Helenas Blommor är kritisk till att Stockholms stad gav grönt ljus till ytterligare en blomsterhandlare på ett litet torg som redan har två blombutiker.

– Jag har inget emot tillståndet, absolut ska vi ha en torghandel som gör platsen levande. Men man kanske från stadens sida skulle tänka till lite och kolla vad som ska säljas på platsen. Det är som att de bara vill ha in hyrorna och inte bryr sig om hur det går, säger Tony Holm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Peter Englund, torgförvaltare på fastighetskontoret i Stockholms stad, säger att de inte får lägga sig i vad som säljs på torgplatserna de hyr ut, så länge handlarna uppfyller alla kriterier och följer ordningsföreskrifterna.

– Om vi skulle börja lägga oss i vad och vilka som säljer och konkurrerar skulle vi får stora problem. Vi får i uppdrag av kommunfullmäktige att ta beslut sedan arbetar vi under EU:s regler om fri konkurrens. Så detta är inget ovanligt, säger Peter Englund.

Han förstår dock att situationen är olycklig för de inblandade blombutikerna vid Gullmarsplan.

– Förr i världen brukade jag alltid tipsa torghandlarna om att de inte skulle konkurrera med varandra, säger Peter Englund.

Nawaar Alhamadani jobbar på Kerstins blommor, det nya tältet på torget. Foto: Sacharias Källdén

Prisbilden är helt annorlunda ute i tältet på torget än inne hos Helenas blommor. Foto: Sacharias Källdén