SOPRENT. Trafikkontoret tömde Sergeltrappan på blommor under natten. Foto: Maja Brand

Blommorna borta från Sergels torg – men insamlingen fortsätter

Efter lastbilsattacken på Drottninggatan fylldes hela trappan på Sergels torg med blommor, nallar och kärlekshälsningar. I natt togs allt bort, men kommer återigen bli tillgängligt för stockholmare.

  • Publicerad 11:02, 18 apr 2017

Trafikkontoret arbetade i drygt fyra timmar med att forsla bort den enorma högen av blommor som lagts på trappan vid Sergels torg.

– Det har varit oerhört många stockholmare som visats sig stöd och lämnat blommor. Men nu har blommorna legat i uppemot tio dagar och eftersom det varit mycket fuktigt riskerade de att dra till sig ohyra, som vi var tvungna att ta bort dem, säger Erik Johannson, pressansvarig på Trafikkontoret.

Blommorna har körts bort till en anläggning utanför stan och ska nu komposteras och bli jord.

– Det tar ett år innan komposteringen av blommorna är klar och mig veterligen finns det ingen speciell plan med vad man sedan ska göra med jorden, säger Erik Johansson.

BILDSPECIAL: "Vi är stockholmare. Vi är inte rädda"

Men långtifrån allt ha hamnat på komposten. Stadsmuseet i Stockholm har tagit hand om drygt 200 föremål som legat på Sergeltrappan. Det rör sig om gosedjur, kepsar, hjälmar och barnteckningar. Alla föremål har blivit nedfrusna av museets konservatorer för att bli av med eventuella bakterier. '

Anna Ulfstrand, chef för dokumentationsenheten på Stadsmuseet, var på plats vid Plattan.

– Det var en mycket speciell natt. Det kändes lite dubbelt att allt som lämnats på trappan av människor som visat sina känslor tas bort. Men det var en lugn och värdig stämning, säger hon.

Polisen överöst med nallar efter attacken – nu skänks de vidare

Föremålen kommer dokumenteras och i framtiden kan de mycket väl bli en hel utställning.

– Det som hände på Drottninggatan har blivit en del av vår historia. Exakt vad vi kommer att göra är inte helt klart men vi samlar in för att det ska bli tillgängligt.

Förutom föremålen samlar stadsmuseet in berättelser från stockholmare. Hittills har ett hundratal skildringar samlats in. Men det går fortfarande utmärkt att delta och dela med sig av sina minnen från attacken.

– Man behöver absolut inte ha varit på plats vid Drottninggatan. Vi vill dokumentera och ta del av hur stockholmare blev påverkade av händelsen. Till exmempel om man är en förskollärare som jobbade över eller någon som inte kom hem. Allt är av intresse, säger Anna Ulfstrand.

Här tystnar Stockholm för att hedra de drabbade i attentatet

Plywoodskivan vid Åhléns, som fyllts av hälsningar, kommer att sitta kvar ett tag till. Sedan flyttas till Kulturhuset och efter det kommer även den bli en del av stadsmuseets samlingar.

– Precis som med blommorna på trappan är plywoodskivan en spontan kondoleansvägg som bara improviserades fram av stocknolmarna. Vackert, säger Anna Ulfstrand.

Plywoodskivan vid Åhléns, som fyllts av hälsningar, kommer att sitta kvar ett tag till Foto: Maja Brand

Vill du själv bidra med dina minnen från dådet

Tryck här för att komma till stadsmuseets sajt

Foto: Maja Brand

Spontana hälsningar på postit-lappar. Foto: Maja Brand

Exempel på prylar som samlats in

✔ En keps med texten "vi står enade"

✔ Nalle med texten ”Vi i Stockholm klarar vad som helst”

✔ Brandhjälm med texten "brandmän mot rasism"

✔ Barnteckning med hjärtan och blommor