Varnar. Polisen varnar återigen för hantverkare som knackar på dörren. Foto: Mostphotos

Bluffen tillbaka i Norrort: hantverkare kräver 25 gånger mer

Efter två fall med oseriösa hantverkare i Täby och Vallentuna de senaste dagarna ser polisen en ny trend. Nu varnar polisen återigen villaägare.

  • Publicerad 11:06, 25 jan 2017

Oseriösa hantverkare, som med hot lyckats få flera villaägare att betala betydligt mer än de först avtalat om, har flera gånger ställt till problem för både villaägare och polisen.

LÄS MER: Kringresande hantverkare – problem för polisen

– Ofta är det irländarna som brukar komma på våren, sommaren och hösten. Vi har inte sett det på vintern tidigare. Men nu såg vi en i Täby i går och en i Vallentuna i helgen, säger Jan Berlin, kommunpolis i Täby.

Enligt polisen har hantverkarna i bägge fallen ringt på och erbjudit sig att byta hängrännor.

– Man har gjort upp ett pris, som är någon tusenlapp, sedan när de gjort jobbet har de kommit och sagt att de ska ha 25 000 kronor. I bägge fallen har man mötts på mitten och fått pröjs betydligt mer än vad man tänkt från början, säger Jan Berlin.

– Det blir hätsk stämning och de hävdar att man ingått ett avtal, det finns inget skrivet på det utan ett muntligt och där står ord mot ord. De blir upprörda och otrevliga så att folk blir rädda.

Nu har polisen gått ut på sin Facebooksida där de ber om hjälp för att hitta de misstänkta hantverkarna. Både signalement på personerna och bilarna har lagts ut.

– Egentligen är det väl bara för att folk ska veta och vara lite uppmärksamma. Men det är två pågående brottsutredningar så vi är intresserade av att folk ringer så att vi kan identifiera dem, säger Jan Berlin.

Råden från polisen är precis som tidigare - anlita dem inte.

– Seriösa hantverkare ringer inte på dörren på folk, utan blir uppringda av den som behöver hjälp, säger Jan Berlin och tillägger:

– Det är ingen som betalar skatt och de gör ett undermåligt jobb, det har vi sett massa gånger. Oftast får det göras om av riktiga hantverkare.

Stockholm Direkt