Blufföretagets fula knep – så lurar de småföretagare på tusentals kronor

Linda fyllde i en enkät och var nära att bli lurad på över 6000 kronor. En falsk enkät har i veckan skickats ut från det kända blufföretaget Företagsopinion.

  • Publicerad 15:43, 12 okt 2017

”PROPÅ 2017. Arbetsmarknad, Migration – Invandring”.

Om du har fått en opinionsundersökning med den titeln i brevlådan, svara inte på den. Den kommer nämligen från blufföretaget Företagsopinion OÜ, som står på både Svensk handels och Förenade bolags varningslistor. 

I det finstilta framgår det att du tecknar ett avtal som kostar 6395 kronor per år om du skriver under ”undersökningen”.

Den senaste veckan har flera företagare i Botkyrka mottagit bluffundersökningen.

Linda Hanna och hennes sambo driver ett varsitt bolag, så olika frågeformulär från myndigheter är vardag. Det är en administrativ börda som de gärna får överstökad så fort som möjligt.

– Jag tänkte att det var ännu en enkät att fylla i. Den såg professionell ut. Jag kollade på frågorna och tänkte ”skönt, det här går snabbt att fylla i”.

Lina Hanna hejdade sig först när hon var på väg att signera ”undersökningen”.

– Jag såg att det stod några siffror i det finstilta, så jag läste och blev förbannad.

Men bluffakturor är inget nytt för dem.

– Nej, det kommer kanske varannan månad. Det gäller verkligen att titta på fakturorna och dubbelkolla.

Hennes tips är att alltid låta två personer gå igenom fakturorna för att upptäcka bluffmakare.

Finstilt. Generellt sett är bluffakturor och bluffundersökningar inte brottsliga. Däremot får man enligt lagen inte agera vilseledande när ett avtal ingås.

Agerar i laglig gråzon

Generellt sett är bluffakturor och bluffundersökningar inte brottsliga. Däremot får man enligt lagen inte agera vilseledande när ett avtal ingås.

Därför är det viktigt att man bestrider fakturor från blufföretag. Enligt föreningen Förenade bolag, borde man även alltid polisanmäla. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.