Visionär. Bo Pahléns senaste verk är en specialtillverkad gångås till Vallentunakvarnens vingar. Foto: Mikael Andersson

Bo fick kvarnens vingar att snurra igen

Han är den 79-årige Vallentunabon som äger sju olika företag och exporterar produkter till ett 70-tal länder. Han är uppfinnarsonen som började hitta på egna produkter i 20-årsåldern – och som 60 år senare har konstruerat en ny maskin för att få kvarnens vingar att snurra. Han är Bo Pahlén.

  • Publicerad 16:12, 17 maj 2019

Jag tycker om utmaningar och lösningar. Jag kan se konstruktioner i huvudet. Jag ser hur det ska se ut

"Min pappa var konstruktör. Han hette Göthe Pahlén och hade mängder med olika patent. Tyvärr så dog han när jag var 24 år. Då ville jag fortsätta i hans spår och utveckla nya produkter.

Idag är jag engagerad i sju olika företag och har flera patent. Det har blivit mycket resor runt hela världen, där jag ställer ut mina produkter. Mycket till Ryssland, Kina och USA. Bara till USA har jag rest 46 gånger.

Jag tycker om utmaningar och lösningar. Jag kan se konstruktioner i huvudet. Jag ser hur det ska se ut, får upp bilden framför mig.

Min pappa sa alltid "det finns inga problem, det finns bara lösningar". Jag tänker att det finns mängder med problem, men också mängder med lösningar. Jag tror att man alltid måste vara på väg på något vis. Står man still så kommer man ju ingenstans. Det är väl logiskt?

Kreativ. Bo Pahlén har uppfunnit en alternativ gångås som är kopplad till en elmotor och lyckas få de tunga vingarna, specialtillverkade på Öland, att snurra. Foto: Mikael Andersson

En symbol

Kvarnen är en symbol för Vallentuna och jag ville göra en insats för den. Jag har donerat ganska mycket trämaterial från skogen där jag bor. Sen kontaktade Azade Saiah på kommunen mig. Hon ville att vingarna på kvarnen skulle snurra, och eftersom den inte är byggd som en riktig kvarn frågade hon om jag kunde komma på en ny konstruktion. Då sa jag att det är klart vi kan fixa det på något vis.

Det var inga problem. Jag tyckte det var ganska enkelt, ja självklart rentutav. Jag såg framför mig hur det skulle se ut.

Jag tycker det är fantastiskt roligt och stimulerande att utveckla nya produkter, och jag har hela tiden nya idéer. När man gör en produkt måste man se helheten, man kan inte fastna i detaljer."

Mer om Bo

Namn: Bo Pahlén

Ålder: 79 år

Bor: I Lingsbergs Säteri med frun Inger och deras två dvärgschnauzer-hundar Nelson och Rocky.

Gör: Konstruktuerar nya produkter och utvecklar företag. Grundare till Pahlén AB, som gör produkter till simbassängar.

Motto: "Det finns mängder med problem, men också mängder med lösningar"

Fixad. Vingarna är tänkta att snurra vid högtider och särskilda tillfällen. Foto: Mikael Andersson

Så funkar Bos kvarnvingar

En ny alternativ gångås har konstruerats. Gångåsen består av hållare för vingarna, en axel, kedjehjul och motor med växelhus.

Kvarnens vingar är monterade på axelns yttre del. Axeln är kopplad till en varvtalsstyrd elmotor, som via en snäckväxel och drivkedja får vingarna att rotera. Vingarnas hastighet är cirka ett varv på två minuter.

En ny typ av tätning mellan den yttre och inre delen skyddar snö och vatten från att komma in i kvarnen.

Kvarnens vingar är tänkt att snurra endast vid särskilda tillfällen som högtider.

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt