Medelhavsfeeling. Palmer på innegården och utemiddagar året om. Så kan ett antal Bålstabor bo om några år. Foto: Bovieran

Bo som på Mallis – i Bålsta

Palmer, tropisk värme, utomhusmiddagar och citronträd på innergården – året om. Så kan ett gäng 55-plussare i Bålsta bo inom några år. Byggherren Bovieran vill bygga ett av sina koncepthus i centrala Bålsta.

  • Publicerad 15:18, 22 nov 2017

Nu har vi har ställt oss positiva till det förslaget vi har fått.

Apelsin- och citronträd på innergården året om. En välskött boulebana och temperaturen understiger aldrig tio grader. Innergårdens mitt är självklar mötespunkt för dig och dina grannar. Så skulle en mäklarannons kunna utformas för att locka svenska pensionärer att flytta till medelhavet.

Men det är det inte. Istället är det exempel på hur byggföretaget Bovieran bygger sina bostadsrättshus, i Sverige. Nu vill företaget etablera sig i Bålsta, genom att bygga 54 lägenheter i Gröna Dalen.

– Vi har lämnat in intresse till Håbo kommun för att få bygga i kommunen. Det är många Håbobor som har anmält sitt intresse till oss om att de vill bo i ett av våra hus, säger Anders Wimby, etableringsansvarig på Bovieran.

"Haft en dialog rätt länge"

Diskussionerna mellan kommunen och byggföretaget har pågått länge. Men nu verkar det som om att parterna har kommit överens om en tomtplats, där Bovieran skulle kunna bygga ett av sina hus på. I Gröna Dalen.

– Vi har haft en dialog rätt länge. Nu har vi har ställt oss positiva till det förslaget vi har fått. Vi tycker att Gröna Dalen är ett bra område att bygga på. Nu ska det hela formaliseras, säger Anders Wimby.

Oklar byggstart

Och att formalisera ett byggprojekt med en total tomtyta på 7 500 kvadratmeter. Om bygget blir av, kommer det medelhavsdoftande huset inte stå klart i år, inte heller nästa år.

– Det varierar kraftigt hur lång en sådan här process tar. Så några tider kan jag inte alls uttala mig om. Det tar i alla fall 16 månader för oss att bygga ett sådant här hus. Men sen är det ju detaljplaner, bygglov och andra saker som ska till innan man kan sätta spaden i marken. Sen ska lägenheterna säljas också, säger Anders Wimby.

Finns redan i Järfälla

Bovierans hus finns idag i flera kommuner i Sverige. Närmast i Järfälla och Enköping. Men det hus som byggföretaget nu vill bygga i Bålsta, är en uppgradering av tidigare etableringar i landet.

Istället för 48 lägenheter som tidigare varit standard byggs 54 lägenheter, fördelade på två och tre rum och kök, i varierande storlekar.

Kyligare på vintern

Men det är inte alla Bålstabor som kommer att kunna flytta in i det tilltänkta medelhavshuset. Så länge man inte är 55 år fyllda är man inte välkommen.

Så funkar Bovieran

Bovierans hus rymmer 54 stycken lägenheter, uppdelade mellan tre trevåningshus. 

Hela innergården är inglasad. I vinterträdgården finns palmer, citronträd och dammar.

Värmen på innergården understiger aldrig 10 grader.

I trädgården finns även en boulebana.

Den totala tomtytan Bovieran vill bygga på i Gröna Dalen är 7 500 kvadratmeter. Den totala boytan är 4 191 kvadratmeter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet