Nya samarbeten. Sofia Fållsten på Frälsningsarméns akutboende vill engagera fler i arbetet för hemlösa. I mars drar en ny volontärverksamhet igång. Foto: Sacharias Källdén

Boende för hemlösa ber Kransenbor om hjälp

Trots att Frälsningsarmén funnits intill Kransen i 30 år är klyftan stor mellan akutboendet och "det vanliga livet" i förstaden. Nu vill boendet engagera fler för att hjälpa hemlösa: "Vi vill bli en del av stadsdelen".

  • Publicerad 11:58, 13 dec 2019

Som en ö mitt i ett hav av dånande trafikleder ligger den ståtliga gamla skolbyggnaden där Frälsningsarmén haft akutboende i hela 30 år.

Här på Midsommarslingan har Johan Ådevall jobbat med hemlösa män sen början av 90-talet. Då var det bara vinteröppet natthärbärge, de flesta gästerna var alkoholister.

Men med åren kom nya grupper, framför allt personer med psykisk problematik. I mitten av 90-talet, när stora institutioner som Beckomberga stängde, hamnade många här. Akutboendet har också blivit det sista skyddsnätet för människor med trauman från krigsområden. Behoven och verksamheten har vuxit. Missbruket och kriminaliteten har blivit tyngre.

– Förr visste vi när det var extrapris på amfetamin eller när det sålts smutsigt heroin. Idag är läget mer svårläst och oförutsägbart. Nu petar de i sig det de kan komma över, säger Johan Ådevall.

Trots att Frälsningsarmén funnits intill Kransen i 30 år är klyftan stor mellan akutboendet och "det vanliga livet" i förstaden. Nu vill boendet engagera fler för att hjälpa hemlösa: "Vi vill bli en del av stadsdelen". Foto: Sacharias Källdén

Hjälp vidare. På boendet finns sex motivationsplatser för de män som vill arbeta för att förändra sitt liv. De har egna sovrum på ett eget våningsplan. Foto: Sacharias Källdén

"Samhällets trasigaste"

Frälsningsarmén kräver inte att männen är rena när de ringer på dörren, men inga droger eller vapen får tas med in. Männen kommer i alla åldrar. Några är tonåringar, andra i 70-årsåldern. Under hösten har de 31 sängplatserna ofta varit fulla.

– Idag är det samhällets mest trasiga människor som kommer hit, fler och fler av dem är unga som redan är blandmissbrukare. Det är tufft att möta det varje dag. Vi som jobbar här lever med en sorg resten av livet, säger biträdande verksamhetschefen Sofia Fållsten.

Samtidigt betonar hon vikten av att välkomna alla, att inte ge upp hoppet om någon. Utöver att erbjuda en säng, varm mat på tallriken och en dusch, arbetar akutboendet också för att hjälpa männen vidare till ett annat liv. Alla kan få hjälp med kontakter med socialtjänsten och alla som vill ha förändring ska fångas upp.

–  Allt handlar om att bygga relationer. De här personerna har enorm potential och när någon är motiverad ska vi finnas där och länka vidare i vårdkedjan. Det svåra är att det ofta tar för lång tid innan de kan få behandling. Dröjer det några dagar kan vi redan ha tappat den personen, säger Sofia Fållsten.

Tak över huvudet. 31 sovplatser finns på boendet, som på sikt hoppas att alla ska få egna rum i huset. Foto: Sacharias Källdén

Två gånger om dagen serveras varm mat. Foto: Sacharias Källdén

Söker volontärer i stadsdelen

Boendet jobbar också med aktiviteter. De fixar träningspass, filmkvällar, utflykter och gudstjänster. Och här hoppas Sofia Fållsten på hjälp från allmänheten. I mars startas en helt ny verksamhet för volontärer. Det kan handla om praktiska jobb, som att måla rum eller klippa gäster, eller att stötta socialt, kanske sätta sig och spela spel ett tag eller hänga med på en utflykt.

Trots att akutboendet bara ligger ett par hundra meter från Kransens centrum tror hon att få känner till verksamheten. Det vill hon ändra på nu.

– Nästa år hoppas jag att alla i stadsdelen vet vilka vi är och att folk kommer hit. Jag vill att fler ska brinna för de här människorna som på grund av missbruk och annat kan vara himla skitjobbiga men som också är fantastiska. Våra gäster behöver träffa "vanliga" människor som kan vara en källa till förändring. Det är en chans att fokusera på det viktiga i livet, säger Sofia Fållsten.

Midsommarkransens akutboende

Öppnade 1989. Firar 30 år i december.

Har öppet alla dagar året runt, dygnets alla timmar.

Har 31 sängplatser för vuxna män.

Erbjuder mat, sovplats, dusch och aktiviteter.

De som vill får en egen kontaktperson och samtalsstöd.

En del män bor här i månader. Många återkommer.

I vår startas en ny verksamhet för volontärer.
 

Visa merVisa mindre