Boende i Muminhuset: "Tänk familjen i Tillsammans, men vi gick inte nakna"

Varför finns ett hus med ett torn i Frösunda i norra Vallentuna? Vi tog med oss frågan och ringde på hos de boende i ”Muminhuset”.

  • Publicerad 20:40, 7 feb 2018

År 1971 flyttade Bertil och Margareta in i ett ganska litet hus täckt av eternitplattor. Men det var inte bara de som flyttade in, utan en familj till.

– Vi var en storfamilj. Tänk filmen Tillsammans, men vi gick inte nakna, och vi delade inte män heller, säger Margareta.

Så småningom kom barnen och huset blev för litet, trots att det byggts ut i omgångar, och den andra familjen flyttade ut 1974. Sedan dess har Bertil och Margareta byggt ut i omgångar, för att få plats med barn och hemmakontor.

"Muminhuset" kallas huset för i folkmun. Från början ville Bertil ha en lökkupol högst upp, men det blev för komplicerat. Foto: Hege Hellström

Men år 1997 var det dags för en ovanligare sorts bygge: ett torn.

– När man fyller 50 kan man reagera på olika sätt. Man köper en motorcykel eller skaffar sig en älskarinna. Min fru tyckte inte om något av alternativen, så jag byggde ett torn i stället, säger Bertil Hellsten.

Varför byggde ni ett torn?

– Jag fick en hemgjord adventskalender av Bertil 1973. Han hade målat av vårt hus men målat dit ett torn med lökkupol också. Någonstans har det där tornet skvalpat, säger Margareta.

Sagt och gjort, Bertil började kolla upp hur svårt det skulle vara att bygga en lökkupol. Svaret blev: väldigt svårt.

– Så det blev ett torn som är spetsigt på samma sätt som i många kyrkor, och jag tycker att det passar rätt så bra på huset, säger Bertil.

Margareta och Bertil Hellsten i sitt berömda torn. Foto: Hege Hellström

Själva byggandet krävde finurliga idéer. Snickaren byggde ihop tornet på en sockel på marken, och sedan sattes det på med hjälp av lyftkran. Sedan sågades taket/golvet upp nerifrån.

– Det var roligt för det gick så fort på slutet. Många åkte förbi på morgonen, då fanns inget torn, men på hemvägen fanns tornet, säger Bertil.

Och reagerar, det gör folk.

– Många frågar ”vad har ni i tornet?”. De pratar som om man inte skulle kunna sitta där, att det inte är ett rum, säger Margareta.

Men ett rum, det är precis vad det är, ett rum med många fönster och vacker utsikt. Där finns ingen tv, och det ska inte finnas heller, det är båda överens om.

– Men någon gång har vi haft med en dator.

Hembygge. Förvaringslösningen är byggd av gamla konservburkar. Foto: Hege Hellström

På vintern är det mysigt att kika ut på snön, och på våren kommer paret närmare fåglarna.

– Man ser när tranorna kommer flygande på våren, säger Margareta och sveper med armen mot åkrarna som i dag är täckta av snö.

Många kallar huset för Muminhuset, eftersom huset i Mumindalen har ett torn.

– Muminhuset, det är inget vi tänkt på när vi byggde tornet. Vi har läst böckerna för barn och barnbarn men har inte direkt någon relation till Mumin, säger Bertil.

Vad är bäst med ert hus?

– Det har det bästa läget, nära skogen, säger Bertil.

– Eftersom huset ändå är förstört, det byggdes enligt min åsikt ut på ett konstigt sätt, kan man göra som man vill. Hade vi haft ett gammalt fint hus hade vi behövt följa stilen, men här finns ingen stil. Det är roligt att göra som man vill, säger Margareta.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03