Grimsta är ett av de områden i Stockholm som har fått erbjudanden om ombildning från hyresrätt till bostadsrätt. Foto: Mostphotos

Boende mobiliserar för att stoppa ombildningar i Västerort

Nu börjar organiseringen mot de planerade ombildningarna i Västerort. I onsdags förra veckan hölls ett möte i Grimsta för att informera boende i området vad en ombildning kan innebära.

  • Publicerad 11:30, 24 jun 2019

I februari pekades ungefär 20 000 hushåll i elva stadsdelar ut av staden som möjliga för ombildning från hyresrätter till bostadsrätter. Men alla boende i de berörda områdena är inte med på tåget. I samband med att erbjudanden om ombildning började trilla ner i brevlådorna i Västerort skapades bland annat Facebookgruppen Hässelby/Grimsta mot ombildningar.

Här vill grönblå ombilda hyresrätter

Då börjar ombildningarna i Stockholm

Öppet möte

I onsdags förra veckan hade gruppen sitt första öppna möte tillsammans med Nätverket Rädda hyresrätterna och den lokala hyresgästföreningen i kvarteret Kvicksilvret i Grimsta.

På mötet informerade Tomas Henriksson från Hyresgästföreningen om vad de menar att en eventuell ombildning från hyresrätt till bostadsrätt kan innebära för de boende. Enligt Rasmus Klockljung, aktiv i Hässelby/Grimsta mot ombildningar, var representanter från gruppen och ett fyrtiotal personer på plats.

– Det var folk som var både för och emot ombildning där, men många sa att det var nyttigt med ett möte, eftersom de inte hade koll på detaljerna kring en ombildning, säger Rasmus Klockljung.

Varför är ni emot ombildningar?

– Det är många i Grimsta som inte har höga inkomster, som på grund av sjukskrivning eller deltidsanställning inte kan ta lån för att köpa en bostad. Hyresrätterna i allmännyttan behövs också för de som ska flytta hemifrån, som separerat eller flyr våld i hemmet. Finns färre hyresrätter blir det svårare för alla dem att hitta bostad, säger Rasmus Klockljung.

Hur kommer ni driva den här frågan?

– Vi kommer att kampanja för att få fler boende med oss. Det är många som inte känner till vad ombildning innebär, det märks när vi är ute och pratar med folk. Många har heller inte svenska som förstaspråk, och informationslapparna som hyresvärdarna skickat ut finns bara på svenska, säger Rasmus Klockljung.

Menar att ombildningar ökar tryggheten

Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm, har tidigare sagt till StockholmDirekt att ombildningarna kommer vara positiva för de som bor i berörda områden.

– I Grimsta bor till exempel fyra av fem i en allmännyttig lägenhet. Vi tror att en jämnare fördelning av upplåtelseformer förbättrar förutsättningarna för en minskad segregation, sa Dennis Wedin, när vi skrev om ombildningarna tidigare i år.

Hässelbybor: "Det är brist på billiga hyresrätter"

Hyresgäster går samman för att rädda hyresrätterna

Stor militärövning i Stockholm idag och imorgon

Nyheter Här kan du se stridsutrustade soldaterna Fullt stridsutrustade soldater kommer i två dagar att öva på att skydda regering, riksdag, och andra samhällsviktiga anläggningar. Så här kommer det att påverka Stockholm.onsdag 20/11 9:31

Planen: Bygga ihop Liljeholmen med Söder

Nyheter StockholmDirekt avslöjar: ✓Sju nya kvarter med bostäder och kontor ✓Ny gång- och cykelbro Nu finns det nya, stora förändringsplaner för området vid Liljeholmsbron och Södertäljevägen.tisdag 19/11 20:00

Vi är Västerort

Stockholm Direkt