Galen idé? Norsborgsbon Hussein Amar avfärdar inte idén om att militärer kan hjälpa polisen medan Tumbabon Fredrik Nilsson tycker idén låter galen. Till höger i bild Jack Korkis. Foto: Anna Sjögren

Boende om militär i förorten: Skulle kännas som krig

Militärer som patrullerar gatorna där du bor. Något som skapar trygghet eller rädsla? Vi drog till Hallunda och Norsborg och pratade med boende om förslaget. – Det skulle ju kännas som det var krig, säger Hallundabon Dragica Borkovic.

  • Publicerad 18:49, 19 okt 2017

Det är en solig eftermiddag i Hallunda. Mitt emot centrum träffar vi kompisarna Hussein Amar, Fredrik Nilsson, Jack Korkis och Bader Albalam. De skrattar först när de hör förslaget om att sätta in militärer för att hjälpa polisen i Hallunda-Norsborg.

– Det låter galet, säger Fredrik Nilsson, 21, från Tumba.

De tänker en stund.

– Om man ser en massa militärer här skulle man nog känna sig rädd och tro att det är väldigt farligt i området, säger Bader Albalam, 21, från Norsborg.

LÄS OCKSÅ: (M): Sätt in militär mot gängen i förorten

"Något måste göras"

Hussein Amar, 21, som bott i Norsborg sen han var liten, avfärdar inte idén. Det bränns bilar ibland och det kan vara otryggt att gå ut på kvällarna, tycker han.

– Om det är för allas säkerhet så kan det kanske vara bra. Om polisen vill det. Men det är väl bättre om de kan fixa mer poliser istället?

Solveig Nilsson är på väg hem från mataffären. Hon känner sig kluven till att ha militärer runt knuten.

– Det skulle kännas suspekt, men det är ju otryggt här. Det pågår narkotikahandel och rätt som det är kommer någon körandes med bil på en gångväg. Något måste göras. Men det skulle kännas hemskt att ha det så i Sverige.

Men hon är osäker på om det skulle lösa något egentligen.

– Det skulle kunna trappa upp saker. Och i grunden handlar det om arbetslöshet, unga som inte får rätt hjälp och tappar förtroendet för samhället. De fångas lätt upp av kriminella, säger hon.

LÄS OCKSÅ: M-toppen sågar kravet på militär i förorter

"Slöseri med resurser"

Andra, som Rebecka Strand, tycker att det skulle vara slöseri med resurser.

– Jag känner mig inte otrygg här. Har han varit här? Det är inte perfekt, men det är en vana att folk säger dåliga saker om Hallunda-Norsborg. Det påverkar inte mig, säger hon.

På en parkväg går Danica Borkovic. Hon har bott i Hallunda-Norsborg sedan 70-talet.

– Militären? Nej, det skulle kännas som krig. Jag har bott här sen det bara fanns två hus här, jag har alltid känt mig trygg. Och polisen sköter sitt jobb bra, jag ser dem ofta i centrum.

LÄS OCKSÅ: Froby (L): Alliansen är död om M vill sätta in militär i förorter

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.