Boende oroade när Sollentunahem säljer

Förra veckan blev det klart vilka av Sollentunahems lägenheter som ska säljas ut till andra hyresvärdar. Offentlig-görandet har väckt en hel del oro och frågor. Vi tog med oss ett antal av frågorna till Sollentunahems vd Martin Lindfors.

  • Publicerad 08:46, 2 jun 2017

Vad tycker ni på Sollentunahem om försäljningen?

– Om vi tittar på de utmaningar som Sollentuna står inför är det ett klokt
beslut.

Det säger Martin Lindfors och syftar på behoven att få loss kapital för att kunna bygga nytt. Men det finns också ett annat skäl till att sälja delar av beståndet:

– I dag har vi 92 procent av marknaden. Det är inte sunt. Vi behöver ha in fler aktörer. Vårt mål är att år 2025 ha 60–65 procent av marknaden.

Försäljningen har väckt en hel del frågor och på Sollentunahem går telefonerna varma.

– Det finns en hel del oro just nu. Inte minst bland de hyresgäster som vi har en lång relation till. Det finns ju de som har bott hos oss i femtio år, och det är ju en tung känsla att bryta en så lång relation. Men det är vår absoluta ambition att det ska vara seriösa aktörer som tar över, som har en långsiktighet i sitt förvaltande.

Förra gången, när ni sålde ut delar av Malmvägen till Wallenstam, såldes lägenheter igen till D. Carnegie efter bara något år. Vad är det som säger att samma sak inte händer igen?

– Det finns ju inga garantier utan det handlar om att välja köpare på ett klokt sätt. Det viktigaste är att jobba med fastighetsägare som
redan har visat att de är långsiktiga i sitt förvaltande.

Kan man inte skriva in det som en klausul i köpekontraktet, att köparen måste förvalta dem under lång tid?

– Lagligt sett kan vi tvinga dem att behålla dem som hyresrätter i två år. Men sedan kan man avtala om längre tid, och bryter de mot avtalet blir det ett civilrättsligt mål i stället, då de kan dömas att betala vite.

Det här med att behålla hyresrätterna som just hyresrätter, det är anledningen till att Sollentunahem har valt att inte sälja lägenheterna till dem som bor i dem
i dag.

– Det finns en hel del hyresgäster som ville ombilda och som är upprörda just nu. Men vi vill behålla lägenheterna som hyresrätter. Hade vi velat ombilda dem till bostadsrätter hade det ju varit en helt annan sak.

Därför har Sollentunahem ansökt om dispens från den så kallade hembudsskyldigheten, som annars kan ge den som bor i lägenheten rätt att köpa loss den. Ett ärende vad gäller den här dispensen ligger just nu hos hyresnämnden.

Vad är er plan B, om ni inte får dispens?

– Jag kan inte säga att vi har en plan b. Vi har bedömt att den sannolikheten är relativt låg. Händer det så får vi handskas med det på bästa sätt.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hembygdsföreningen får KD:s kulturpris

Nyheter "Vi är väldigt tacksamma" säger ordförande Anders Broberg Hembygdsföreningen prisades i helgen under årets julmarknad för sitt mångåriga engagemang med Sollentunas kulturhistoria.måndag 9/12 11:22

Här firas en jul för alla i Sollentuna

Nyheter "Man behöver inte skrämmas eller dra sig för att komma" Julafton är inte bara Kalle Anka, mat och yviga barrträd. Det är även en helg då ensamheten blir påtaglig för många. Anna Runesson och Peter Holstad är två Sollentunabor som arbetar för att fler ska...fredag 6/12 16:30

Kvinna i 40-årsåldern misstänkt för grovt narkotikabrott

Nyheter "Det är elva häktade i samma ärende" säger åklagaren. En kvinna i 40-års åldern från Sollentuna har häktats för synnerligen grovt narkotikabrott. Elva personer misstänks i samma ärende, meddelar åklagaren.fredag 6/12 15:28
Stockholm Direkt