Bertil Kindh, Ing-Britt Ekeblad och Gerd Andersson vill bo kvar på Fristad servicehus och kom till stadsdelsnämndens möte för att protestera mot beslutet. "Vi tre håller ihop och hoppas kunna flytta till samma ställe nu. Helst Kista men det är många som vill dit och när min dotter ringde dem fick hon beskedet att de bara har tolv platser lediga", sa Gerd Andersson (till höger). Foto: Stella Papapanagiotou

Boende på Fristad i Bromsten: "Vi vill inte flytta"

Den stora frågan på stadsdelsnämndens möte i Spångafolkan på torsdagskvällen var förslaget att avveckla Fristad servicehus. Boende och anhöriga som tagit sig till mötet riktade stark kritik mot planerna – men beslutet att lägga ner klubbades som väntat.

  • Publicerad 12:04, 25 okt 2019

– Jag är 90 år gammal. För tre år sedan tvingades jag flytta från Tensta servicehus när det stängde. Jag trivdes jättebra där, och jag trivs väldigt bra på Fristad. Men nu sitter jag där bland ledsna kamrater. Efter alla år som vi har jobbat och betalat skatt så känner jag mig utmotad, sa Gerd Andersson, boende på Fristad servicehus.

Hon var en av flera boende och anhöriga som tagit sig till Spångafolkan igår kväll, torsdag, när Spånga-Tensta stadsdelsnämnd hade möte.

Anledningen var ärende sju på dagordningen, förslaget om att avveckla Fristad servicehus i Bromsten där 100 äldre bor, samt Bräcke vård- och omsorgsboende med ett 20-tal boende.

Omfattande renoveringsbehov

Som vi tidigare berättat vill man stänga av två anledningar. Framför allt för att fastigheten har ett enormt renoveringsbehov. Dessutom står en tredjedel av de 153 lägenheterna tomma, något som kostar stadsdelen runt fyra miljoner i tomgångshyra varje år.

Fristad servicehus i Bromsten stänger

– Det här är inget lättvindigt beslut, utan ett nödvändigt. Om vi skulle behålla servicehuset så skulle de äldre ändå behöva flytta tillfälligt eftersom renoveringen som krävs är så omfattande. Och det skulle leda till en så hög hyreshöjning att det inte är försvarbart, sa Ole-Jörgen Persson (M), stadsdelsnämndens ordförande.

Men detta tyckte flera i publiken var nonsens.

Många uttryckte att de inte upplevde bristerna som så stora. Men framför allt var många arga över att Micasa, stadens bolag som äger fastigheten, har skött underhållet så dåligt att man hamnat i den här situationen.

– Det här handlar inte om att "spara lite pengar" utan om sönderrostade ledningar och vattenläckor. Sedan tycker inte jag heller att det är okej att stadens fastighetsbolag inte har skött huset bättre. Nyligen tecknades ett avtal med Micasa med större krav på underhåll. Det hjälper inte er men jag hoppas att vi inte hamnar i det här läget igen, sa Sus Andersson (MP).

S vill behålla

Politiker från de flesta partier begärde ordet, och uttryckte sympati med de boende och de anhöriga. Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ställde sig bakom beslutet, som klubbades som väntat, men Socialdemokraterna lade fram ett eget förslag till beslut.

– Läget på Fristad har varit känt så länge som jag suttit i nämnden, man borde ha förutsett detta. Vi borde garantera att våra äldre kan bo kvar i stadsdelen, höja skatten i stället för att sänka den, sa, Azad Hassan (S) och fick applåder.

Partikollegan Celal Altun utvecklade i pausen:

– Vi tycker att man borde låta de äldre bo kvar och renovera en del i taget. Tomma lägenheter skulle kunna användas på annat sätt, till exempel ungdomslägenheter, sa han.

Ingen plan för byggnaden när Fristad stänger

Flera ifrågasatte Micasas utredning om status i fastigheten och tyckte att nämnden borde ta in en "second opinion" innan de fattar beslut.

– Det är inte så det går till. Micasa har gjort en teknisk analys och det är den som ligger til grund för vårt tjänsteutlåtande, sa Fredrik Jurdell, stadsdelsdirektör.

Det finns idag runt 90 tomma platser på andra servicehus i Stockholm, men var de äldre hamnar oroar både boende och anhöriga som var på plats. Ole-Jörgen Persson sa att det ska finnas platser lediga både i Kista och i Hässelby-Vällingby, men att det inte är någon garanti att man kan bo kvar i Västerort. Äldrechef Margareta Ericson, som också var på plats fyllde i:

– Vi har fått förfrågningar om boende i Västerort men också om att få flytta till innerstan och några vill till Söderort, sa hon.

Ingen plan för huset än

- Det är ännu inte bestämt hur fastigheten där Fristad servicehus ligger ska användas framöver.

- Huset där Tensta servicehus låg, ska byggas om till ett seniorboende med aktivitetscenter.

- I sitt särskilda uttalande i ärendet skriver majoritetspartierna att det även finns planer på ett seniorboende i Spånga, ett nybygge från en privat byggherre. Men att det än så länge är oklart hur många lägenheter det skulle kunna bli.

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt