Nyfiken i en strut. "Trattarna är så stora att barn får plats att klättra in i dem", säger Hallundabon Raul Leikas som tycker att kommunen sak byta ut de nya soptrattarna. Foto: Sara Ringström

Boende protesterar mot orangea trattar i parken: "Farliga och dumma"

Om några veckor står den första delen av nya Blåklintsparken färdig. Men vad är grejen med de orangea trattarna? De är farliga och dumma menar boende som nu kräver att de tas bort.

  • Publicerad 17:47, 10 aug 2017

Det hade varit roligt om det hade varit en prat-tratt som man kunde prata i med varann, men det var det inte.

Arbetet i parken bakom Hallunda centrum har pågått sedan i mars. Den tidigare grusplanen har genomgått en total förvandling: en regnbågsfärgad gungställning, scen med strålkastare och kullar som snart ska kläs i gräs och blommor.

Men inget kommunalt projekt utan kritik. På varsin sida av parken lyser två stora, orangea trattar – de nya papperskorgarna. Flera boende har reagerat menar att de – förutom att de är fula – är farliga och dumma.

– Det hade varit roligt om det hade varit en prat-tratt som man kunde prata i med varann, men det var det inte. De här är farliga i en lekpark. Trattarna är så stora att barn får plats att klättra in i dem, säger Raul Leikas.

LÄS OCKSÅ: Tjejerna planerade nya parken: "Bra att vi nya tjejer ska få en plats"

Öppet mål för skator

Han testar att sticka ner huvudet i en av papperskorgarna som mäter ca 80 cm i diameter.

– De är ju gjorda för att stå längs vägar, så man kan kasta skräp från bilen, inte för en lekplats, säger Raul och pekar på en skylt på tratten som visar en person som kastar skräp från en bil.

Soptrattarna ger dessutom öppet mål för hungriga skator, menar Raul Leikas.

– Det är ju bara att flyga rakt in och dra ut soporna, det kommer bli sopor överallt. Vi vill ha bort de här trattarna. Här har utseende gått före funktion.

Konstiga. Hallundabon Louise Karlsson gillar upprustningen av parken, särskilt har hon längtat efter den vattenlek som ska byggas. Hon har lagt märke de orangea trattarna men vet inte vad de är. "Jag har tänkt på att de ser konstiga ut. Är det papperskorgar? Min dotter är klättrig av sig, jag förstår att folk har reagerat på dem. Jag måste kolla in dem ordentligt". Foto: Sara Ringström

Blir roligare att slänga skräp

Anders Öttenius, chef på gata-park, förklarar tanken.

– De ska synas lite mer och göra det lättare och roligare att slänga skräpet på rätt ställe. Vi har tagit fram parken i dialog med boende, säger han, men har ännu inte varit på plats och sett papperskorgarna.

Louise Karlsson är med barnen på lekplatsen i parken. Hon har lagt märke de orangea trattarna men har inte förstått vad vad de är.

– Jag har tänkt på att de ser konstiga ut. Är det papperskorgar? Min dotter är klättrig av sig så jag förstår att folk har reagerat på dem. Jag ska kolla in dem ordentligt, säger Louise Karlsson.

Ska kontrolleras

Lite senare återkommer Anders Öttenius till Södra Sidan med ett besked.

– Jag blev nyfiken och åkte förbi parken. Och jag förstår oron, så här kan det inte se ut. Här måste vi hitta en lösning så fåglar inte flyger rakt ner och så att barn inte kan lyfta upp varandra och klättra ner.

I slutet av augusti ska den första delen av parken stå färdig för besiktning.

– Vi måste installera nåt slags fallskydd. Det här var vår landskapsarkitekts idé för att göra papperskorgarna mer synliga och roliga. Men de måste anpassas till en lekmiljö, säger Anders Öttenius.

Och bortsett från soptrattarna är Raul Leikas faktiskt jättenöjd.

– Det har verkligen blivit jättefint. Efter att de röjde bort de höga, täta buskarna togs bort har knarkhandeln flyttat och här på den upprustade boulebanorna är det fullt av pensionärer varje förmiddag. Det ska visst bli en scen med musik också. En del klagar på att det kommer bli oväsen såklart, men jag tror det blir jättebra. Det känns bra att det satsas här, säger han.

Så här blir nya Blåklintsparken

Västra delen av parken:

Den tidigare grusplanen får en scen med musikanläggning och strålkastare, en stor gunga, en rollerbladeslinga och uppbyggda gräskullar och rabatter. De gamla boulebanorna har rustats upp, de höga, täta buskarna kring dem har ersatts av lägre och öppnat upp parken. En perennrabatt har anlagts. Klart i september.

Östra delen av parken:

Den nuvarande lekplatsen ska rustas upp med start i september. Nya gungor, en vattenlek och en grillplats anläggs. Lekplatsen blir större, hinderbanan rustas upp och hundrastgården blir större.

Beräknad total kostnad för parken är 10,5 miljoner kronor. Delar av parken kommer vara avstängd i perioder. Hela parken invigs nästa vår.

Foto: Sara Ringström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.