Sköndalsbor. Annika Hedin, Barbro Lingvall och Ann-Britt Fernros. Enligt Barbro är det redan i dag svårt att få en p-plats i området. "En boende ville hyra ut sin plats i tre månader och då var det någon som nappade direkt", säger hon. Foto: Alexander Kuronen

Boende rasar mot flytande parkering

Stena Fastigheter planerar att införa så kallade flytande parkeringsplatser i Sköndal. Ett sätt att mjölka ut mer pengar, menar de boende i området som nu går ihop i protest mot planerna.

  • Publicerad 20:00, 29 jan 2020

Om jag åker och hämtar mitt barnbarn så kan platsen vara borta när jag kommer.

Sköndalsborna Annika Hedin och Barbro Lingvall är arga på Stena Fastigheter. Och de är inte ensamma.

– Min gubbe träffade en granne som sade att han var så djävla förbannad, berättar Barbro.

Ilskan kommer sig av att hyresvärden Stena Fastigheter planerar att införa så kallade "flytande" parkeringar i området. Det innebär att de boende får välja vilken p-plats de vill, i stället för att var och en har sin egen fasta ruta.

Enligt Stena grundar sig planerna i att Sköndalsborna vill se en förbättring när det gäller tillgången till p-platser. De menar också att det finns verksamheter som endast under arbetstid utnyttjar platserna, för att sedan lämna dem tomma kvällar och helger.

Hundratals protesterar

Den uppfattningen delas inte av de över 200 personerna som skrivit på en protestlista på internet mot förslaget. De menar i stället att Stena försöker mjölka ut pengar genom att hyra ut samma p-plats till flera personer.

– Jag tycker att du ska komma hit klockan 16 och se själv. Bilarna står på varandra, säger Annika vars dotter startat namninsamlingen.

Eftertraktade. Ann-Britt bedömer att 662 hushåll delar på 200–300 platser. Foto: Alexander Kuronen

Protestlista. Även i tobaksbutiken ligger en lista, med ett 40-tal underskrifter. Foto: Alexander Kuronen

Annika och Barbro säger att det redan i dag är svårt att få tag i en p-plats vid kvarteren runt Sköndals centrum. Med flytande parkeringar finns risken att även de som i dagsläget hyr en bestämd plats inte får någonstans att ställa bilen, menar de.

– Om jag åker och hämtar mitt barnbarn så kan platsen vara borta när jag kommer tillbaka, säger Annika.

– Och vem ska ha koll på om personen har rätt att stå där? fyller Barbro i.

"Förutsättningslöst"

Även grannen Ann-Britt Fernros har engagerat sig i frågan. Hon är ordförande i den lokala hyresgästföreningen och har organiserat ett informationsmöte mellan hyresgäster och ansvariga inom Stena.

Mötet hölls i måndags och bjöd på "många upprörda känslor och många frågor", enligt Ann-Britt.

– Det talades om enkäter som skulle genomföras, återstår att se vad som sker, säger hon.

I ett mejl till SöderortDirekt säger Stenas fastighetschef Lena Rydow att de och parkeringsbolaget jobbar för att hitta en lösning som tillgodoser behovet både för dem som förhyr p-platser och för dem som i dag saknar plats.

– Stena Fastigheter har inte för avsikt att göra någon förändring som innebär att den som förhyr plats i dag inte kommer att kunna hitta en plats att parkera i vårt bestånd, säger Lena Rydow.

Vidare säger hon att inga beslut är fattade, men att Stena i ett första skede är "öppna för att förutsättningslöst titta på vad flytande parkeringar skulle innebära i Sköndal".

– På andra områden har vi flytande parkering och vi ser att det innebär ett högre nyttjande av de parkeringar som finns, säger Lena Rydow.