Upprör. Boende vid Vadavägen i Brottby är missnöjda med Trafikverkets lagning av sprickor och hål i vägen. Foto: Gabriella Leijon

Boende: Vadavägens "lagning" ger stenskott

Trafikverket har fyllt igen sprickor och hål som uppstått på Vadavägen med specialgrus. Nu rasar boende mot lagningen som de menar orsakar stenskott.

  • Publicerad 11:22, 22 okt 2019

Flera av de som bor längs Vadavägen är missnöjda med Trafikverkets lagning av sprickor och hål i vägen, som fylldes igen med så kallat oljegrus i början av oktober.

I det här fallet ska det, enligt boende, ha lett till stenskott – som skadar både bilar och djur.

– Jag har fått hela sidan av bilen pepprad med sten och fått fullt med stenskott på rutan av en som körde om mig vid Vada kyrka. Jag måste ta bilen till verkstan, säger Gabriella Leijon.

Även hennes hund har råkat illa ut.

– Jag har två hundar och ena hunden fick stenskott rakt i ansiktet. När vi är ute och går och möter bilar saktar de inte ner. Det är helt orimligt, säger hon.

Sparkrav på vägunderhåll

Max Näslund, projektledare för södra Roslagens driftområde, säger att han är skeptisk till att lagningen skulle orsaka stenskott.

– Gruset är så fint, mellan 0-4 millemeter, så jag har svårt att tro att det skulle orsaka stenskott. Men allt är möjligt, säger han.

Han nämner också att Trafikverket har sparkrav på sig i år, och att man annars hade asfalterat om en del vägar.

– Det här vi gör nu, gör vi för att hålla liv i beläggningen så att det inte ska rinna ner vatten och spräcka sönder vägen när det fryser till is. Det är en lagning fram tills dess att vi lägger om vägen. I år har man dragit ner på beläggningspengarna, säger Max Näslund.

Han rekommenderar folk som råkat ut för stenskott på Vadavägen att göra en skadeanmälan via Trafikverkets hemsida.

– Om det kommer in en skadeanmälan så undersöker vi saken. Då måste vi utreda vad som skett och vem som eventuellt gjort fel, säger Max Näslund.

Ersätter ni de som drabbats av stenskott?

– Om det skulle vara så att vi har orsakat att folk får stenskott får man ersättning.

Trafikverket har satt upp "Varning för stenskott"-skyltar längs vägen, men detta är främst för att uppmärksamma motorcyklister på att det blir ett halare underlag.

Något annat som boende undrar är varför inget görs åt de höga hastigheterna på vägen, och om det inte kan sättas upp fartkameror.

Mahmoud Abdalla är planeringsansvarig på Trafikverket för Vadavägen.

– De platser som bestäms för fartkameror beslutas av Trafikverket tillsammans med polisen. Det sker inte genom ett enskilt beslut utan underbyggs av ett årligt planeringsarbete. Vadavägen är i dagsläget inte utpekad för fartkameror, säger han.

Stockholm Direkt