Boendet där äldre behåller livsstilen

Att lägga ned sitt fritidsintresse bara för att man blir äldre och flyttar in på ett boende – varför det? I november öppnar Attendo sitt nya ”livsstilsboende” i Fresta med tema utevistelse och trädgård.  – Det ska vara som hemma. Grilla korv när vädret tillåter, sitta ute och dricka varm choklad mitt i vintern, säger verksamhetschefen Carina Classon.

  • Publicerad 06:15, 26 sep 2017

”Om några har levt ihop
i sextio år, känns det
bra att kunna
erbjuda parboende

Längs Fresta södra allé pågår bygget av ett nytt bostadsområde för fullt. Här blir skogen närmaste granne. Och ett äldreboende.

Mitt i alltihop står nämligen ett livsstilsboende, som Attendo väljer att kalla det, snart färdigt. Det har temat utevistelse och trädgård, och är inriktat mot personer med demenssjukdom eller behov av särskild omvårdnad.

– När man blir äldre ska man kunna fortsätta utöva sitt intresse och vara aktiv. Här lämpade sig konceptet med utevistelse och trädgård. Men vem som helst får flytta in här, även om man inte tycker om att vara utomhus, säger Nina Lehtonen, konceptutvecklare på Attendo. 

– Aktiviteterna ska rikta sig till alla som bor på boendet. Gillar man bingo så ska man få fortsätta spela bingo, säger Carina Classon som är verksamhetschef.

Boendets fokus ska alltså ligga på naturen och att vara utomhus. Det kommer att finnas utegym, fast grillplats, pergola och en tvåmannacykel för turer i närområdet. Många aktiviteter kan med enkelhet flyttas ut, som luncher och måltider. Precis som man skulle göra hemma när det är fint väder.

– Grilla korv när vädret tillåter, sitta ute och dricka varm choklad mitt i vintern. Förgylla det man kan förgylla, säger Carina Classon.

För dem som inte kan ta sig utomhus, ska naturen omvänt kunna plockas in på boendet. Detta speglas inte bara i val av färger och möbeltyger – grönt, löv, blommor; djur- och naturmotiv på tavlorna – utan också i aktiviteter.

– Vi kommer att ha ett aktivitetsrum här där vi bland annat kommer att så fröer och se hur de växer, säger Carina Classon.

Totalt har boendet 54 platser fördelade på sex avdelningar. På varje avdelning finns det en lägenhet för par som vill bo tillsammans, vilket har visat sig vara eftertraktat.

– Jag har redan fått en del samtal där man har efterfrågat parboende, och det känns bra att kunna erbjuda detta. Har man levt ihop i 60 år känns det bra att kunna erbjuda ett boende där man kan fortsätta att bo tillsammans, säger Carina Classon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Vårdcentral i Väsby upphör

Nyheter Veritas vårdcentral Väsby upphör efter branden i våras. Landstinget har brutit avtalet med företaget bakom vårdcentralen.lördag 21/7 8:15

15-årige Einar femma på EM

Sport 15-årige Einar Lindberg från Väsby fortsätter att visa framfötterna med sin BMX-cykel. Nu senast grejade han en femteplats på EM i sin åldersklass.torsdag 19/7 17:33