Bogdan krossade motståndet i Gladiatorerna

Bogdan Kourinnoi från Huddinge brottarklubb är årets vinnare i tv-showen Gladiatorerna. – För att klå en gladiator behövs explosivitet, smidighet och uthållighet. Och du får inte vara rädd för att ta smällar. Allt det här har jag fått från brottningen, säger Bogdan.

  • Publicerad 22:19, 15 jun 2015

Kommentatorerna i tv-rutan var minst sagt imponerade när Bogdan tog sig igenom tävlingsgrenen gatloppet på ren vilja.

– Det var mycket adrenalin. Jag körde allt jag hade. Ingen taktik, ingen teknik. Bara rakt igenom, berättar Bogdan om tv-showens tuffaste gren.

Men för att vinna ”Gladiatorerna” krävs mer än vilja. Alla utmanare som tävlar är vältränade atleter från olika discipliner. Redan i semifinalen visade Bogdan att brottare är de tuffaste atleterna, då han slog rekordtid i hinderbanan.

– Du måste vara smidig så att du kan ta hindrerna snabbt. Men framför allt måste du vara uthållig in i det sista. Hinderbanan påminner mycket om en period i brottning. Där ger man också allt i tre minuter, säger Bogdan.

Tuffast motstånd bjöd gladiatorn Hero på. Att ta sig förbi honom på hängbron var mer eller mindre omöjligt.

– Gladiatorerna har muskler. Muskler som syns. Frågan är hur de använder dem. De är ju ganska stora och inte så smidiga. Då gäller det att ta till vara på sin egen snabbhet och smidighet.

Vinnande tv

Men i vissa grenar betyder storleken allt. Inte minst om man ska upp på plattan och brottas mot jättegladiatorn El Gringo.

– En brottare som brottas mot en 130 kilo tung gladiator. Det är bra tv. Vinner utmanaren blir publiken glad. Får utmanaren spö blir publiken också glad. Jag gjorde mitt bästa, men det räckte inte. Han var för stor, säger Bogdan och skrattar.

Vad TV-tittarna inte fick veta var att El Gringo, eller Eddy Bengtsson som han egentligen heter, också är en tungviktsbrottare som har tävlat för svenska landslaget i OS.

Bogdan Kourinnoi har vunnit två SM-guld som junior med Huddinge brottarklubb och nordiska mästerskapen med det svenska landslaget. Nu siktar Bogdan på en plats i OS i Rio 2016.

– Jag hoppas bli utvald för en kvaltävling. Det kommer bli svårt, men jag siktar alltid högt, säger han.

Gladiatorerna

Svensk variant av det amerikanska tv-programmet ”American Gladiators” från 1989.

Utmanare möter muskulösa gladiatorer i olika grenar. För utmanarna gäller det att samla ihop så mycket poäng som möjligt för att få försprång i den avgörande hinderbanan.

Utöver vinsten i ”Gladiatorerna” har Bogdan Kourinnoi två SM-guld och två NM-guld i brottning. I våras kom han femma i U23-EM.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.