Syskonen Bia Ström och Anders Ström är den femte generationen på Bögs gård. Foto: Anton Kyhlbäck

Bögs gård får Sofiapriset

Bögs gård får hedersbelöningen Sofiapriset av Sollentuna kommun för sitt lokala engagemang för kulturen och jordbrukslandskapet.

  • Publicerad 08:00, 25 maj 2019

Bögs gård blir Sofiaprisets 33:e pristagare i Sollentuna.

Priset är en hedersbelöning för insatser inom kulturområdet.

Senast till kosläppet tog gården emot ungefär 5 000 besökare. Då var det viktigt att personer med funktionshinder och äldre skulle kännas välkomna, berättar syskonen Bia och Anders Ström, som driver gården.

Intäkterna gick till välgörenhetsändamålet Ajabaja Cancer.

Ett 50-tal volontärer engagerades under dagen.

– Det är många som hjälper till, det måste man säga om Sollentunaborna, som gör mycket av det här möjligt, säger Anders, och påpekar sedan:

– Med ganska lite kan man göra väldigt mycket.

Från frö till sockerkaka

Om ett par veckor intar 90 barn Bögs gård.

Då flyttas fritidsverksamheten på Sollentuna International School till gården där de får lära sig ta hand om bland annat grisar och kalvar. Och får lära mer om livet på en bondgård där både frågor om miljö och klimat lyfts fram.

– När barn får en uppgift och ett ansvar, då är det något speciellt som händer. Barnen bär sedan med sig det till skolan, säger Bia Ström.

Sommarkollot hålls för fjärde året i rad. Eleverna delas in i olika grupper – som bondgruppen och bakgruppen – där de bland annat får göra sockerkaka på mjöl de har malt från vete och med ägg plockade från gårdens hönor.

En modern gård

Magnus Ramstrand, kulturnämndens ordförande, lyfter fram deras arbete för jordbrukslandskapet och engagemanget både barn, ungdomar och äldre i Sollentuna.

– Jordbruksmiljön har också visat sig värdefull genom att olika filmproduktioner ägt rum där, säger han.

Vad är det ni gör, som gör att Bögs gård har blivit en så populär plats?

– Vi jobbar väldigt hårt för att gården ska bli något mer. En modern plats som engagerar, där vi även har ett miljövänligt tänk i alla delar, säger Bia Ström.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Ny konstgräsplan i Silverdal

Nyheter Planerad att byggas på Silverskogens fastighet En fullstor fotbollsplan i granulat och med belysning är planerad att stå redo i Silverdal senast nästa år.fredag 14/6 17:30

Budget för 2020 är klubbad

Nyheter Kommunalskatten fortsatt oförändrad Majoritetens budgetförslag klubbades under budgetdebatten på torsdagen vid fullmäktige i Sollentuna.fredag 14/6 15:22

Då ska "nya" Rotebroleden vara klar

Nyheter Trafikverket: Håller på med färdigställning Flera körfält, nya trafikplatser och en längre gång- och cykelbana – snart är Rotebroleden som knyter samman Sollentuna och Järfälla färdig.fredag 14/6 11:39
Stockholm Direkt