Syskonen Bia Ström och Anders Ström är den femte generationen på Bögs gård. Foto: Anton Kyhlbäck

Bögs gård får Sofiapriset

Bögs gård får hedersbelöningen Sofiapriset av Sollentuna kommun för sitt lokala engagemang för kulturen och jordbrukslandskapet.

  • Publicerad 08:00, 25 maj 2019

Bögs gård blir Sofiaprisets 33:e pristagare i Sollentuna.

Priset är en hedersbelöning för insatser inom kulturområdet.

Senast till kosläppet tog gården emot ungefär 5 000 besökare. Då var det viktigt att personer med funktionshinder och äldre skulle kännas välkomna, berättar syskonen Bia och Anders Ström, som driver gården.

Intäkterna gick till välgörenhetsändamålet Ajabaja Cancer.

Ett 50-tal volontärer engagerades under dagen.

– Det är många som hjälper till, det måste man säga om Sollentunaborna, som gör mycket av det här möjligt, säger Anders, och påpekar sedan:

– Med ganska lite kan man göra väldigt mycket.

Från frö till sockerkaka

Om ett par veckor intar 90 barn Bögs gård.

Då flyttas fritidsverksamheten på Sollentuna International School till gården där de får lära sig ta hand om bland annat grisar och kalvar. Och får lära mer om livet på en bondgård där både frågor om miljö och klimat lyfts fram.

– När barn får en uppgift och ett ansvar, då är det något speciellt som händer. Barnen bär sedan med sig det till skolan, säger Bia Ström.

Sommarkollot hålls för fjärde året i rad. Eleverna delas in i olika grupper – som bondgruppen och bakgruppen – där de bland annat får göra sockerkaka på mjöl de har malt från vete och med ägg plockade från gårdens hönor.

En modern gård

Magnus Ramstrand, kulturnämndens ordförande, lyfter fram deras arbete för jordbrukslandskapet och engagemanget både barn, ungdomar och äldre i Sollentuna.

– Jordbruksmiljön har också visat sig värdefull genom att olika filmproduktioner ägt rum där, säger han.

Vad är det ni gör, som gör att Bögs gård har blivit en så populär plats?

– Vi jobbar väldigt hårt för att gården ska bli något mer. En modern plats som engagerar, där vi även har ett miljövänligt tänk i alla delar, säger Bia Ström.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Trädgårdsorkestern rycker ut där musiken behövs som mest

Nyheter Trion ska hålla minikonserter i trädgårdar En musikertrio ska inta trädgårdarna i Sollentuna för att sjunga och spela allt från klassiska visor till moderna popsånger som ett avbrott i isoleringen.fredag 5/6 15:01

Planerna för Södra Häggvik tar form

Nyheter ✓Skola för 900 elever planeras ✓Tusentals nya bostäder Sollentuna kommun går vidare med ett avtal för Stinsen. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande menar att det är en pusselbit som faller på plats för stadsutvecklingen i Häggvik.fredag 5/6 15:00

Socialnämnden kan gå 40 miljoner back

Nyheter Ny prognos för budgeten 2020 Socialnämnden beräknas få ett underskott på 43 miljoner kronor, visar en ny rapport. Nu får kommunledningskontoret gå in för att tillsammans med nämnden arbeta fram en ny budget.fredag 5/6 8:00
Stockholm Direkt