Debuterar. Enköpingsdottern Eija Salminen släpper sin första bok. Foto: Fredrik Gustafsson

Bokdebuterar: ”Som att få en bebis”

Journalist, fotograf, poet och tidigare både lärare och rektor. Nu kan Enköpingsdottern Eija Salminen även titulera sig som författare. Nu släpps hennes första barnbok ”Lakritspipor & korvsoppa”.

  • Publicerad 11:20, 15 nov 2019

Lite drygt ett år tog det, men nu håller hon den i sin famn. Enköpingsdottern och den tidigare EnköpingDirekt-reportern Eija Salminen har släppt sin första bok.

– Det känns som att jag har fått en bebis, säger Eija Salminen.

Hon debuterar med barnboken ”Lakritspipor & korvsoppa” eller ”Lakupiiput & makkarasoppa” som är den finska titeln. I boken, som är skriven på två språk, får läsaren följa en familj som flyttade från Finland till Sverige för 50 år sedan. Det är en saga men berättelsen bygger på en mängd intervjuer med äldre personer i Sörmland, som liksom tiotusentals andra, flyttade från Finland till Sverige för att finna lyckan, tjäna pengar eller av andra orsaker bestämde sig för att flytta.

Verklighetsbaserad

– Berättelsen är hämtad från verkligheten, men jag har plockat delar, ibland små detaljer från en intervju och vävt samman det med andra historier från andra personer, säger Eija Salminen.

Boken tillägnas intervjupersonernas barn och barnbarn. Eija Salminen är själv född i finländska Kokemäki i början av 60-talet och flyttade tillsammans med sin familj till Sverige som åttaåring. Boken är illustrerad av Rainer Paakkinen och är utgiven av Svedbacka bokförlag.

Om det blir någon fortsättning på boken återstår att se. Men skulle det bli aktuellt sitter Eija redo framför tangentbordet.

– Jag har en fortsättning i huvudet, säger hon och ler.

BLÅLJUS: Tacka hunden (och vittnen) för att BMW-tjuvar på Korsängen kan vara fast

Nyheter Vaken allmänhet är en stor hjälp för polisen. God polisintuition också. Helgen gav exempel på båda delar.måndag 25/5 14:16