Läsning. Anneli Westerlund, anläggningsansvarig, och Nina Sundberg, bibliotekarie, vill möjliggöra läsning för fler. Foto: Jonas Månsson

Bokhylla i sporthall ska öka läslusten

Bilden av att sport och läsning sällan går ihop kan ändras. Nu provar Ekerö bibliotek en ny idé med låneböcker i Mälaröhallen.

  • Publicerad 01:15, 2 nov 2019

Man lånar och förhoppningsvis lämnar man tillbaka.

Ett nytt inslag har tagit plats i Mälaröhallen. Nyligen sattes en fylld bokhylla in. Bakgrunden är att Ekerö bibliotek och Mälaröhallen vill ge fler möjlighet till läsning.

– Vi jobbar med uppsökande verksamhet extra mycket. Vi försöker hitta människor som inte har nära till biblioteket eller kommer dit i vanliga fall, säger bibliotekarien Nina Sundberg.

Dessutom vill de slå hål på en vanlig uppfattning om läsning.

– I samhället finns en föreställning om att det råder ett motsatsförhållande mellan sport och läsning, det försöker vi sudda ut. Alla har inte böcker hemma. Vi vill att alla ska omges av böcker för att överbygga motståndet mot böcker, säger hon.

Primärt är målgruppen tränande barn. I hyllan finns ett brett utbud för att intressera så många som möjligt. Även för föräldrar som är där när deras barn tränar.

– Det finns inredningsböcker, kokböcker, hemmafixarböcker men även barnpsykologiböcker, idrottsskade- och anatomiböcker och om kost när man tränar mycket, säger hon.

Det finns även böcker för syskon och andra barn som finns i hallen.Tanken är att bokhyllan ska stanna kvar och fyllas på. Nina Sundberg hoppas på gott samvete och ärlighet kring boklån.

– Man kan låna hem, men det är helt på förtroendebasis, man registrerar inte lånet någonstans. Man lånar och förhoppningsvis lämnar man tillbaka.

Denice kan vinna pris på Lärargalan

Nyheter Gala. På måndag kan Ekebyhovs Denice Sverla vinna: ”Jag är en prestationsmänniska” Hon njuter varje dag på jobbet. Ekebyhovsläraren Denice Sverlas arbetsglädje har fått hennes elever att nominera henne till Lärargalan. – Då vinner vi tillsammans, säger hon.torsdag 14/11 11:25

Hon blir ny vd för Ekerö bostäder

Nyheter Rekryteringsprocessen är över. I veckan presenterades Ann Söderström som ny vd för Ekerö bostäder. Men hon börjar inte förrän till våren.lördag 9/11 1:15

Svårt för Fittjabussen att hinna med färjan

Nyheter Fastnar i köer. Vissa bussturer har tvingats vända Den nya busslinjen till Fittja har problem med framkomligheten. När bussen fastnar i köer på Slagstasidan har förarna svårt att hinna till färjan.lördag 9/11 1:15