Läsning. Anneli Westerlund, anläggningsansvarig, och Nina Sundberg, bibliotekarie, vill möjliggöra läsning för fler. Foto: Jonas Månsson

Bokhylla i sporthall ska öka läslusten

Bilden av att sport och läsning sällan går ihop kan ändras. Nu provar Ekerö bibliotek en ny idé med låneböcker i Mälaröhallen.

  • Publicerad 01:15, 2 nov 2019

Man lånar och förhoppningsvis lämnar man tillbaka.

Ett nytt inslag har tagit plats i Mälaröhallen. Nyligen sattes en fylld bokhylla in. Bakgrunden är att Ekerö bibliotek och Mälaröhallen vill ge fler möjlighet till läsning.

– Vi jobbar med uppsökande verksamhet extra mycket. Vi försöker hitta människor som inte har nära till biblioteket eller kommer dit i vanliga fall, säger bibliotekarien Nina Sundberg.

Dessutom vill de slå hål på en vanlig uppfattning om läsning.

– I samhället finns en föreställning om att det råder ett motsatsförhållande mellan sport och läsning, det försöker vi sudda ut. Alla har inte böcker hemma. Vi vill att alla ska omges av böcker för att överbygga motståndet mot böcker, säger hon.

Primärt är målgruppen tränande barn. I hyllan finns ett brett utbud för att intressera så många som möjligt. Även för föräldrar som är där när deras barn tränar.

– Det finns inredningsböcker, kokböcker, hemmafixarböcker men även barnpsykologiböcker, idrottsskade- och anatomiböcker och om kost när man tränar mycket, säger hon.

Det finns även böcker för syskon och andra barn som finns i hallen.Tanken är att bokhyllan ska stanna kvar och fyllas på. Nina Sundberg hoppas på gott samvete och ärlighet kring boklån.

– Man kan låna hem, men det är helt på förtroendebasis, man registrerar inte lånet någonstans. Man lånar och förhoppningsvis lämnar man tillbaka.

Uppdraget: Patrullera våra gator och torg

Nyheter Vi tog rygg på Vällingbypolisens nya tillskott I slutet av förra året gick polisen ut med att 150 nya aspiranter skulle anställas i Stockholm. Av dem började sex stycken i Vällingby. Så vad är det som får en att vilja ge sig ut på våra gator som...fredag 24/1 16:32

Experten om välfärdsmiljarderna: "Ingen långsiktig lösning"

Nyheter LISTA: Så mycket kan din kommun få I dagarna blev det känt att Sveriges kommuner och regioner kan få ett tillskott till välfärden. Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, förklarar vad tillskottet betyder för...fredag 24/1 11:46

Därför ändras sop-taxan för Ekerös villaägare

Nyheter Nya avgifter väcker frågor De nya priserna för sophantering har upprört en del villabor i Ekerö. För dyrt tycker vissa. Feltänkt, tycker andra.torsdag 23/1 16:10