Läslust. Många elever var negativt inställda till att ha extra svenska för att läsa, men ser nu mer positivt på läsningen, enligt läraren Maria Lundqvist. Foto: Ylva Bergman

Bokläsning på schemat blir kvar i gymnasiet

Sedan förra hösten står läsning på schemat för alla elever på Järfälla gymnasium. Även om det är för tidigt att se effekter på betygen, är projektet här för att stanna. "'Jag har aldrig läst en bok'-inställningen är som bortblåst", säger svenskaläraren Maria Lundqvist.

  • Publicerad 16:28, 7 okt 2019

Unga läser allt mindre. Det visar en rapport som Statens medieråd nyligen släppte. Men kanske är eleverna på Järfälla gymnasium undantaget?

Förra hösten kunde JärfällaDirekt rapportera om gymnasiets nya läsprojekt, där 45 minuters obligatorisk bokläsning stod på schemat för alla elever. Tanken var att höja betygen genom läsningen.

Vad gäller betygspåverkan är det för tidigt att utröna om läsningen haft några effekter, men personalen ser andra positiva resultat av läsningen.

– Det är en skillnad i självförtroendet i läsningen hos väldigt många. Eleverna vågar läsa på ett annat sätt, och uttrycka en åsikt. 'Jag har aldrig läst en bok'-inställningen är som bortblåst, och många har sagt att det inte är så svårt att hitta en bra bok som de trodde, säger Maria Lindqvist, svenskalärare på Järfälla gymnasium.

Del av undervisningen

Skolan har köpt in många nya böcker, och olika klasser läser olika böcker beroende på intressen. Utöver själva läsningen skriver eleverna läsloggar och har boksamtal om vad de läser.

Till en början stötte det här med en extra svenskalektion i veckan på patrull hos många elever, men Maria Lindqvist tycker att allt fler blivit mer positivt inställda.

– Vi ser inte längre det här som ett projekt, utan som något som ska vara en del av undervisningen. Även om man inte kan se konkreta resultat i betygen så märker vi lärare det på elevernas attityd och utveckling.

Stockholm Direkt