Foto: Claudio Britos

Bokrelease i Alby om gatuvåldet

Gatuvåldet måste begravas. En gång för alla. De som engagerar sig i frågan - allt från politiker, anhöriga till vanliga personer - måste få sin röst hörd. Det säger två författare till 'Dödsskjutningar i förorten' som nästa vecka släpper sin bok på fritidsgården i Alby.

  • Publicerad 09:00, 9 mar 2019

"Vi vill vara en del av kampanjen mot gatuvåldet" - Adam Lennerö.

Gatuvåldet måste begravas. En gång för alla. De som engagerar sig i frågan – allt från politiker, anhöriga till vanliga personer – måste få sin röst hörd. Det säger två av författarna till ’Dödsskjutningar i förorten’ som nästa vecka släpper sin bok på fritidsgården i Alby.

Den 16 mars håller ABF Botkyrka-Salem en bokrelease på Albys hjärta. Då ska fyra gymnasieungdomar - Adriana, Adam, Brook och Simon - presentera sin bok Dödsskjutningar i förorten - vem bryr sig? där tre tragiska dödsskjutningar lyfts fram.

Var barndomsvän

Ett av offren, Yonathan Reyna Väänen, ligger Adriana Vargas Lohmander nära om hjärtat. Yonathan var hennes barndomsvän.

– Det är två år sedan på fredag. Jag var på väg ut när jag fick ett samtal från mamma, samtidigt som jag höll på att fixa till mig. Sedan berättade hon. Och då kom chocken. Det kändes direkt som en bit hade tagits ifrån mig, och jag blev så ledsen. Sedan dess har jag inte kunnat sluta tänka på hur hemskt det här måste vara för familjen, säger Adriana.

Adriana Vargas Lohmander och Adam Lennerös förhoppning är att kunna bidra till samtalet om hur gatuvåldet kan få ett stopp. Samtidigt tycker de att ansvariga, som politiker, kan göra mer och att gemene person behöver ta ett aktivt intresse.

– I skolan har vi inte fått lära oss något om det. Det är delvis därför vi tar upp det, säger Adam Lennerö och Adriana tillägger:

– Det man får lära sig om gatuvåldet är från media. Och det porträtteras inte alltid på rätt sätt, tycker vi.

Boken är en del av ett ekonomistudenternas projekt i Ung Företagsamhet. Under arbetets gång har de fått stöd av Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, Inget är omöjligt AB, Yamille Förlag under handledning av lärare på Sjölins gymnasium på Södermalm. 100 böcker har tryckts, varav 60 ges bort gratis till föreningar och resterande inkomster till välgörenhet.

Vad tror ni att man kan göra mot våldet?

– Det är en väldigt svår fråga, vad man kan göra åt våldet. Man måste prata om det. Det är där det börjar, säger Adam.

– De som kan göra något måste göra mer. Det är allt från politikerna till de som har en plattform att stå på, som influencers. Många gör mycket, men det behövs mer, tillägger Adriana.

Flera engagerade

De tar upp flera exempel på personer som engagerar sig i frågan. Rapparen Linda Pira, journalisten Alexandra Pascalidou, poddarna Raseriet och Förorten mot våld. Men förutom ett större engagemang mot våldet så måste även bilden av förorten förändras, säger Adriana och Adam.

– Vi vill vara en del av kampanjen mot gatuvåldet. Väldigt många arbetar redan mot det här och anledningen till att vi gör det här är för att bidra till att diskussionen blir större, säger Adam.

Vad måste man göra för att personer som har växt upp på olika ställen, som Alby och Danderyd, ska börja prata?

– Det brukar inte vara ett problem när de väl träffas för att prata. Men att ta det här steget, det är där problemet finns. Folk tar inte det steget och det är från båda sidorna, säger Adriana.